Novou podobu ocenění pro mistry navrhli žáci a studenti z Královéhradeckého kraje

15. 5. 2019

Letošní laureáti ceny Mistr tradiční rukodělné výroby Královéhradeckého kraje převezmou zbrusu nové plakety. Kraj vybral novou podobu loga a ocenění, jejich podobu navrhli žáci a studenti v soutěži.

Novou podobu ocenění pro mistry navrhli žáci a studenti z Královéhradeckého kraje
Nová podoba loga Mistr tradiční rukodělné výroby Královéhradeckého kraje jehož autorem je Barbora Stehlíková.

„Soutěž o novou podobu loga a ceny jsme vyhlásili, abychom zvýšili prestiž ocenění Mistr tradiční rukodělné výroby Královéhradeckého kraje a mohli jej lépe a efektivně propagovat. Rozhodli jsme se oslovit vybrané střední a školy a hradeckou univerzitu, abychom dali prostor pro naše talentované žáky a studenty. Jejich návrhy byly velmi originální a myslím si, že vítězný návrh plakety a loga je důstojný i moderní,“ uvedla náměstkyně pro školství a kulturu Martina Berdychová.

Soutěže se zúčastnilo 59 žáků a studentů z pěti středních a jedné vysoké školy. Hodnotící komisi nejvíce zaujal návrh Barbory Stehlíkové, která studuje na Univerzitě Hradec Králové obor grafická tvorba – multimédia. Na druhém místě skončila Michaela Macháčková a na třetím Monika Filipová, obě studující na Střední škole vizuální tvorby v Hradci Králové.

Novou podobu ocenění pro mistry navrhli žáci a studenti z Královéhradeckého kraje
Ilustrační návrh ocenění Barbory Stehlíkové v kombinaci skla a dřeva.

Návrh vítězného ocenění a loga se stane v letošním roce podkladem pro jeho výrobu a pro prezentaci dané ceny v médiích. Barbora Stehlíková také za první místo získala od Královéhradeckého kraje cenu 5000 korun. Radní schválili i dar zbylým oceněným grafičkám, a to 2 500 Kč za druhé místo a 1 000 Kč za třetí místo.

Cena Mistr tradiční rukodělné výroby Královéhradeckého kraje uděluje Rada Královéhradeckého kraje za významný přínos v oblasti tradiční lidové kultury, a to tvůrcům v oborech tradičních lidových řemesel a těm, kteří se významně zasloužili o jejich udržování a rozvoj.

Noví držitelé titulu Mistr tradiční rukodělné výroby za rok 2018 budou vyhlášeni během Mezinárodního folklorního festivalu Pod Zvičinou v červnu.