Nové ubytování pro 18 klientů se zdravotním postižením vznikne v Jičíně

21. 3. 2024

Královéhradecký kraj postaví v Jičíně nový domov pro osoby se zdravotním postižením za necelých 91,5 milionu korun bez DPH. Nové bydlení v něm nalezne 18 klientů. Krajští radní schválili výsledky výběrového řízení a vybrali zhotovitele. Předpoklad ukončení realizace této zakázky je do konce roku 2025.

Nové ubytování pro 18 klientů se zdravotním postižením vznikne v Jičíně

„V rámci projektu na rozvoj komunitních sociálních služeb na Jičínsku připravujeme vznik nového domu pro osoby se zdravotním postižením na severozápadním okraji Jičína. Plány jsme nechali připravit tak, aby zde žilo 18 klientů ve třech domácnostech v jednolůžkových pokojích. Ti budou moci navzdory svým hendikepům s pouhou asistencí našich pracovníků žít co nejvíce samostatný život. Změnit podobu ústavní péče o osoby se zdravotním postižením je krajským dlouhodobým cílem a postupně jej naplňujeme,“ uvedla náměstkyně pro oblast sociálních věcí Martina Berdychová a doplnila, že v Jičíně najdou nový domov klienti Ústavu sociální péče Chotělice.

Stavební pozemek se nachází na konci ulice Revoluční v Jičíně, kde vzniknou dvě protilehlé, jednopodlažní budovy s podkrovím. To bude sloužit jako zázemí pro personál a také pro ukládání osobních věcí klientů. V jednom objektu vznikne domácnost se šesti jednolůžkovými pokoji., dále zde budou aktivizační, zdravotnické zázemí, provozní a technické zázemí, garáž a sklad denních potřeb. Druhý objekt pojme dvě domácnosti, každá s kapacitou šest jednolůžkových pokojů. V obou objektech budou mít klienti k dispozici také koupelnu, WC, společnou kuchyň a obývací místnost.

„Připravili jsme projekt tak, aby budovy byly nízkonákladové. Zateplení celého objektu je již samozřejmostí, o vytápění a ohřev vody se budou starat tepelná čerpadla a vhodné střechy necháme osadit fotovoltaickými panely. Díky výběrovému řízení se nám podařilo snížit zhruba o 25 milionů předpokládanou cenu za stavební práce a vybavení objektů. Nové pobytové zařízení vyjde na necelých 91,5 milionu korun bez DPH,“ sdělil náměstek pro investice a inovace Pavel Bulíček s tím, že radní Královéhradeckého kraje vybrali ve výběrovém řízení pražskou stavební firmu Bursík Holding, a. s. Předpoklad zahájení stavebních prací je květen 2024.

Fotogalerie