Návratná půjčka zlepší péči o pacienty záchranky

25. 8. 2015

Královéhradecký kraj půjčí Zdravotnické záchranné službě více než 60 milionů korun na předfinancování projektu na její technologické vybavení. Po uvolnění dotace z Integrovaného operačního programu se prostředky do krajské kasy vrátí. Poskytnutí návratné finanční výpomoci ale musí schválit zastupitelstvo na svém zářijovém zasedání.

Návratná půjčka zlepší péči o pacienty záchranky

Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje, která je krajskou příspěvkovou organizací, uspěla se svou žádostí o dotaci na technologické vybavení. Projekt se skládá z několika dílčích částí a jeho celková hodnota dosahuje téměř 75 milionů korun. Dotace pokryje celých 85 procent nákladů, zbytek bude uhrazen z Fondu rozvoje a reprodukce Královéhradeckého kraje.

Přednemocniční neodkladnou péči neustále zkvalitňujeme. Z tohoto projektu se pořídí 12 nových sanitních vozů, ale také monitory životních funkcí, přístroje pro nepřímou srdeční masáž a pro umělou plicní ventilaci, moderní software či tablety pro záchranáře. Tyto investice přispějí k udržení vysoké úrovně přednemocniční péče v našem kraji, jejímu neustálému zlepšování i ke zvládání mimořádných událostí,“ uvedla Jana Třešňáková, krajská radní pro oblast zdravotnictví.

Veškeré vybavení bude dodáno ještě v tomto roce. Finanční výpomoc musí být do krajského rozpočtu vrácena nejdéle do 30. 6. příštího roku.

Do finále již míří i další významný projekt týkající se Zdravotnické záchranné služby. V září bude zahájen ostrý provoz v novém operačním středisku v hradeckých Plačicích.