Náměstek hejtmana Červíček: Pevně věřím, že se blížíme k dohodě s dopravci

22. 2. 2017

Růst mezd řidičů a finanční náhrada za část zvýšených mzdových nákladů, to je hlavní téma dalšího ze série pracovních setkání, které dnes absolvuje první náměstek hejtmana pro dopravu Martin Červíček. Podle něj se Královéhradecký kraj blíží k vzájemné dohodě s dopravci. Jednotlivým Firmám je kraj připraven poskytnout odpovídající finanční náhrady.

Kraj podal rozklad proti pozastavení autobusového tendru, předběžné opatření ÚOHS je podle rozkladu nezákonné
Jsem přesvědčen, že mezi Královéhradeckým krajem a dopravci, kteří nám veřejnou linkovou autobusovou dopravu zajišťují, existuje dohoda jak naplnit nařízení vlády, ze kterého pro náš kraj vyplývá uhradit finanční náhradu ve výši cca 25 milionů korun. Co v tuto chvíli s dopravci dále řešíme, je způsob, jak pomoci ještě více, protože zmiňované, z mého pohledu problematické, nařízení vlády nenaplnilo veškerá očekávání řidičů. Dnešní setkání je jedním z dalších pracovních setkání, kde ladíme technické věci ohledně možného vstupu do současných smluv,“ řekl první náměstek hejtmana odpovědný za dopravu Martin Červíček.

Do současné doby poslal dopravcům 7,5 milionu korun za indexaci platů k 1. 1. 2017 a zároveň už rozhodl o poskytnutí záloh zhruba ve výši čtvrtletních předpokládaných vícenákladů dopravců na platy řidičů, tedy asi 6,5 milionu korun. Odhadované náklady spojené s aplikací změny nařízení vlády a naplněním očekávání ze strany řidičů pro rok 2017 jsou ve výši 49 milionů korun.

Vzhledem k průběžně uvolňovaným financím na navyšování mezd řidičů, průběžným závěrům z jednání a blížící se dohodě by tak stávka v Královéhradeckém kraji hrozit nemusela. „Ke stávce v tuto chvíli nevidíme v našem kraji důvod. S dopravci komunikujeme a pevně věřím v brzkou dohodu o pomoci dopravcům s poskytnutím dostatečných peněžních prostředků na finanční náhrady za část zvýšených mzdových nákladů,“ doplnil náměstek Červíček.