Na rozvoj dálkových cyklotras chce kraj vyčlenit 15 milionů korun

13. 5. 2016

Díky nadregionální strategii v oblasti cyklistiky by měly do budoucna vzniknout s podporou Královéhradeckého kraje čtyři dálkové cyklotrasy, tzv. cyklistické dálnice, křižující celý region. Letos má být vyčleněno na přípravu cyklotras 15 milionů korun. Záměr schválilo Zastupitelstvo Královéhradeckého kraje.

Záměr se týká Labské cyklotrasy č. 2, tedy velmi populární trasy k prameni Labe, dále pak cyklotrasy č. 14 propojující Hradec Králové s Jičínem, příhraniční cyklotrasy č. 22 podél česko-polských hranic a v neposlední řadě i odbočky z Labské trasy, tzv. Kladské stezky č. 27 vedoucí od Jaroměře přes Českou Skalici na Náchod až do Polska. Součástí bude například i napojení do Ratibořic.

Územím Královéhradeckého kraje má vést asi 330 kilometrů cyklotras a investice do nich považujeme za velice důležité i v kontextu mezinárodním, protože patří do sítě dálkových cyklotras Evropy. Proto chceme peníze směřovat do zásadních, plánovaných stavebních projektů,“ říká náměstek hejtmana a radní pro oblast cestovního ruchu Otakar Ruml.

V letošním roce se prostřednictvím vypsaného dotačního titulu přispívá nejenom na projektové dokumentace tras, ale už třeba i na dokumentaci ke stavebnímu povolení očekávaného cyklookruhu kolem Rozkoše, kde by měla do budoucna vzniknout komfortní cyklostezka jak pro cyklisty, tak i bruslaře.

Na rozvoj dálkových cyklotras chce kraj vyčlenit 15 milionů korun