Na kulturu jsou připraveny dotace za 18 milionů korun

23. 10. 2018

Krajské zastupitelstvo dnes schválilo zveřejnění dotačních programů na kulturu pro příští rok s alokací 18 milionů korun. Žadatelé je mohou použít na provozování kulturních aktivit, obnovu památkového fondu nebo činnost muzeí a galerií.

„Prostředky na kulturu navyšujeme proti předchozímu období o celých sedm milionů korun,“ zdůrazňuje náměstkyně hejtmana Martina Berdychová a dodává: „Z kulturních aktivit hodláme podpořit především akce regionálního, republikového a mezinárodního významu, které mají tradici. Šanci však mají i méně známé projekty. Z dotací na obnovu památkového fondu je v rámci celé ČR ojedinělá podpora obnovy varhan.“

Na podporu kulturních aktivit je vyčleněno pět milionů korun.

„Schválili jsme také program na podporu krajem nezřizovaných muzeí a galerií. Jedná se o nový dotační program, z kterého bude možné podpořit například nové vybavení muzejních a galerijních prostor, multimediální techniku nebo restaurátorské práce. Chceme tím zlepšit péči o kulturní dědictví v našem kraji,“ uvedl hejtman Jiří Štěpán. Pro tento účel je připraven jeden milion korun.

Celkem 12 milionů korun je připraveno na obnovu památkového fondu. Z nich bude možné hradit stavební obnovu památkového fondu, restaurátorské práce, obnovu historických varhan, odborné průzkumy, ale také obnovu staveb neprohlášených za památku ale nacházejících se v památkových rezervacích nebo zónách. V takovém případě lze podpořit obnovu střechy a dále obnovu pláště nebo výměny oken směrem do veřejných prostranství.

O dotaci bude možné žádat od letošního 10. prosince do 14. ledna. 2019.