Na Chlumu znovu zazní kanonáda, kraj na vzpomínkovou akci vypraví posílené linky autobusů

26. 6. 2019

Letos si připomínáme již 153. výročí bitvy u Hradce Králové. Hlavní program vzpomínkové akce, kterou pořádá Garda města Hradce Králové za podpory města Hradce Králové a Královéhradeckého kraje, se uskuteční v sobotu 29. června u Chlumu nedaleko Všestar. Turisté se na místo a zpět mohou pohodlně dopravit hromadnou dopravou.

Na Chlumu znovu zazní kanonáda, kraj na vzpomínkovou akci vypraví posílené linky autobusů

„Nejlépe se na bojiště Chlum 1866 dostanete autobusovou linkou IREDO 108, která bude v den vzpomínkových akcí posílena. Ke stávajícím spojům jsme objednali o devět spojů více ve směru na Chlum a o devět spojů více zpět do Hradce Králové. Posilové spoje zajišťují rychlejší dopravu, protože zastavují pouze na zastávkách Hradec Králové, Terminál HD, Všestary, Chlum, kostel a Všestary, Chlum, točna,“ uvedl první náměstek hejtmana Martin Červíček odpovědný za oblast dopravy.

Kompletní jízdní řád linky IREDO 108 naleznete v příloze. Děti 6–18 let, studenti 18–26 let a osoby 65+ cestují v rámci tarifu IREDO na bitvu za 4 Kč a základní jízdné pro ostatní je za pouhých 19 Kč.

Program 153. výročí bitvy u Hradce Králové 1866 začne už v pátek 28. června, a to na náplavce na Eliščině nábřeží. Ve tři hodiny odpoledne slavnostně zahraje pruská vojenská muzika, nebude chybět ani rakouská a pruská pěchota včetně dělostřelectva. V 16:15 vystoupí kaskadéři na koních, poté bude následovat dynamická ukázka Prusové před hradeckou pevností 1866. Program završí koncert skupiny Kantoři. Kompletní program naleznete na stránkách Königgrätz.

Hlavní program vzpomínkových akcí začne na bojišti Chlum 1866 v sobotu 26. června v 10:30. To se rozezní bubny a píšťaly a historické jednotky se vydají na pochod bojištěm. V jedenáct začne pietní akt u pomníku Baterie mrtvých. Ve dvě odpoledne pak začne bitevní scéna na motivy skutečných historických událostí z bitvy u Hradce Králové v roce 1866. Následovat budou koncerty a divadelní představení. Po celý den bude možné navštívit Muzeum války 1866 a vyhlídkovou věž.

Akce se zúčastní více než 400 členů historických jednotek z Čech a zahraničí, 40 koní, dvacet historických kanónů, povozy, atd. Na bojišti bude k vidění i život v historickém polním ležení.

Soubory ke stažení