Na českých školách začne výuka informačního modelování. Na hradecké stavebce se vyučuje už čtyři roky

12. 10. 2017

Střední průmyslová škola stavební v Hradci Králové již před čtyřmi roky zavedla nový obor vzdělávání se zaměřením na informační modelování staveb (tzv. metodika BIM). Koncepci zavádění této vzdělávací metody do českého školství přitom schválila Vláda ČR teprve v září tohoto roku. Vladní usnesení je tedy potvrzením, že kroky vedení hradecké školy byly správné.

Koncepce schválená na vládní úrovni potvrzuje, že se příprava výuky digitální éry stavebnictví vyplatila. Naši absolventi budou patřit k nové generaci využívající nejmodernější technologie a metodiku informačního modelování staveb v souladu s akčním plánem pro Stavebnictví 4.0,“ řekl Pavel Pour, koordinátor výuky BIM na SPŠ stavební Hradec Králové a člen pracovní skupiny Odborné rady pro BIM v České republice.

Vládou schválený dokument vymezuje základní témata a opatření důležitá pro úspěšné naplnění koncepce a harmonogram zavádění metodiky pro období 2018–2021 a 2022–2027.

V dnešní době není vůbec jednoduché být v něčem napřed. Chválím proto úsilí hradecké stavebky a věřím, že náskok, který tímto škola získala, přinese úspěchy jak pro její absolventy, tak pro ni samotnou. Být moderní totiž jde ruku v ruce s možností udávat trend. Hradecká střední průmyslová škola se tak nyní může stát vzorem pro ostatní průmyslové školy v České republice,“ komentovala úspěch krajské školy náměstkyně hejtmana pro oblast školství Martina Berdychová.

Hradecká stavební škola již před čtyřmi lety zavedla s podporou svého zřizovatele, kterým je Královéhradecký kraj, obor vzdělání s novým zaměřením, které se věnuje právě informačnímu modelování staveb. Letos studium oboru Stavebnictví se zaměřením BIM projektování dokončí první absolventi, čímž získají náskok nejen při studiu na vysoké škola, ale i při budoucí praxi.

Na českých školách začne výuka informačního modelování. Na hradecké stavebce se vyučuje už čtyři roky

Na českých školách začne výuka informačního modelování. Na hradecké stavebce se vyučuje už čtyři roky