Muzeum krajky Vamberk navštíví krajkářky z celé Evropy

15. 1. 2020

Tuto sobotu Muzeum krajky Vamberk navštíví padesát krajkářek z celé Evropy, které se zde budou učit vambereckou „specialitu“ – vláčkovou krajku – a další tradiční postupy. Studijní pobyt se uskuteční díky projektu „Erasmus + Bobbin lacee“.

Muzeum krajky Vamberk navštíví krajkářky z celé Evropy

Paličkovaná krajka je známá po celé Evropě pro své různé techniky a styly a její výroba se považuje za jedno z nejnáročnějších řemesel. Tradice výroby tohoto typu krajky byla předávána z generace na generaci a často bez centralizovaného vzdělávání. Právě program „Erasmus + Bobbin lacee“ chce pomoci obnovit sítě krajkářských organizací podporující vzdělávání a pracovní možnosti pro krajkářky z celé Evropy.

„Mezinárodní projekt sdružuje krajkářky z Itálie, Německa, Rakouska, Francie, Španělska a České republiky. Jeho hlavním cílem je inovativní výuka ručně paličkované krajky Účastnice kurzu navštíví všechny zapojené země a letos začínají v Praze. Letošní rok bude zahájen v Praze. Krajkářky čeká výuka naší vláčkové krajky a vkládání hedvábné šňůrky do plátýnka a polohodu. V rámci sedmidenního setkání budou krajkářky navštěvovat také různé výstavy. Samozřejmě nesmí tedy chybět ani návštěva Muzea krajky Vamberk,“ říká etnoložka rychnovského muzea Martina Rejzlová.

Vamberecko je ojedinělé svou nepřerušenou krajkářskou tradicí. Umění krajky měla do tohoto regionu přinést hraběnka Magdalena Grambová z Flander. Unikátní je tato oblast také centralizovaným vzděláváním, kdy v roce 1889 byla městem Vamberk zřízena krajkářská škola. Výuka v ní pokračuje i do dnešních dnů.

„Věřím, že návštěva bude pro krajkářky z takto širokého okruhu evropských zemí velkým přínosem a inspirací,“ dodává Martina Rejzlová. Mimo Muzea krajky Vamberk navštíví účastnice mezinárodního kurzu také místní krajkářskou školu i městský úřad.