Ministři navštívili průmyslovou zónu Solnice-Kvasiny

10. 4. 2018

Krajský radní pro investice a majetek Václav Řehoř spolu se zástupci společnosti ŠKODA AUTO a Centra investic, rozvoje a inovací (CIRI) provázel ministra vnitra Lubomíra Metnara a ministra průmyslu a obchodu Tomáše Hünera při jejich včerejší návštěvě průmyslové zóny v Kvasinách a solnické radnice. Ministři se zde setkali se starosty okolních měst a diskutovali o potřebách obyvatel regionu.

Účastníci setkání hodnotili dopady rozšíření průmyslové výroby a investice v regionu. Rychlý vývoj s sebou často nese také stinné stránky, se kterými je potřeba se vypořádat – může se jednat o intenzitu dopravy, několik tisíc nových pracovníků v regionu apod. Díky usnesení vlády z loňského června a příslibu vládních a krajských investic do regionu přesahujících šest miliard korun má každá oblast konkrétní řešení.

Intenzivně řešíme bytovou situaci, abychom byli schopni zde co nejdříve usazovat pracovníky i s rodinami. To pomůže s řešením celé řady problémů, k nimž patří především nadměrná doprava, drobná kriminalita a fenomén neoficiálních ubytoven,“ zhodnotil radní Václav Řehoř.

Jeho slova potvrdilo vystoupení solnického starosty. „Kvůli nedostatečné právní regulaci máme v Solnici 55 objektů, kde se poskytuje ubytování, ale jen sedm oficiálních ubytoven. Solnice tak má podle našich odhadů šestinásobnou lůžkovou kapacitu v poměru k počtu obyvatel než Praha,“ upozornil starosta Jan Hostinský. Se svými kolegy Alicí Novákovou z Kvasin a Janem Skořepou z Rychnova nicméně ocenil práci republikové i rychnovské městské policie a Koordinačního centra Správy uprchlických zařízení Ministerstva vnitra.

Rovněž hlavní investor, společnost ŠKODA AUTO, se snaží maximálně pomoci rozvoji regionu. Jedná se o investice do rozšíření příjezdové komunikace a by-passu, cyklostezky, informačního systému parkovišť, podporu Městské policie v Rychnově a desítky dalších projektů v oblasti dopravní bezpečnosti, kultury a volnočasových aktivit.

Ještě před setkáním na solnické radnici se ministerská delegace zastavila přímo v místech rozvíjející se budoucí průmyslové zóny, v níž je nyní zaměstnáno více lidí, než je obyvatel Rychnova nad Kněžnou. Plnění usnesení vlády plně zajišťuje Oddělení průmyslových zón, které funguje v rámci krajské organizace CIRI spadající do gesce radního Václava Řehoře. Úkolem tohoto oddělení je nejen zajištění pozemků potřebných pro výstavbu infrastruktury, ale především příprava a realizace všech akcí. V různých fázích přípravy jsou stavby obchvatů Solnice, Rychnova nad Kněžnou, Opočna, Domašína, Častolovic a Kostelce nad Orlicí. Připravuje se stavba dalších cyklostezek a velká investice do rychnovské nemocnice. V plném proudu jsou práce na přestavbě solnického Kulturního domu.

Jako první dopravní akce byla v dubnu zahájena rekonstrukce silnice Nové Město nad Metují – Spy včetně rekonstrukce železničního mostu nad touto silnicí. Vše v koordinaci se SŽDC. Na podzim budou také zahájeny stavební práce na první části obchvatu Opočna, kde jsme se rok potýkali s výkupy pozemků a řešením složitých dědických vypořádání. Nesmíme ale zapomínat i na rozvoj regionu v oblasti školství a zdravotnictví. V loňském roce byla úspěšně dokončena první etapa modernizace VOŠ v Rychnově a letos bude akce pokračovat druhou etapou v areálu Na Jamách,“ informovala vedoucí Oddělení průmyslových zón Jana Jiráňová.

Prioritu v rámci projektu má ale samotná budoucí zóna, kde se intenzivně pracuje na zpracování projektové dokumentace pro územní řízení a paralelně na výkupech pozemků a koordinaci se SŽDC a ŘSD.

Ministři navštívili průmyslovou zónu Solnice-Kvasiny

Ministři navštívili průmyslovou zónu Solnice-Kvasiny

Ministři navštívili průmyslovou zónu Solnice-Kvasiny

Ministři navštívili průmyslovou zónu Solnice-Kvasiny