Společenský dům v Solnici se otevřel v novém hávu

19. 6. 2019

Doslova k nepoznání se změnila tvář a prostory Společenského domu v Solnici, jenž byl dnes v dopoledních hodinách předán zástupcům města. Přestřižení pásky, které symbolicky ukončilo rekonstrukci solnického „kulturáku“, se zúčastnil mimo jiné také hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán.

Historie kulturního domu v Solnici sahá do roku 1975, kdy začala příprava projektové dokumentace. „Budova kulturního domu s kapacitou 550 osob pak byla dokončena v roce 1981 a takřka 40 let sloužila pro pořádání společenských a kulturních akcí v regionu, kde žije cca 30 000 obyvatel,“ přiblížil historii starosta města Solnice Jan Hostinský. V souvislosti s rozšiřováním průmyslové zóny Solnice – Kvasiny, nárůstem počtu obyvatel a nutností zlepšování veřejné infrastruktury v tomto regionu vyvstala před městem Solnice potřeba modernizace a rozšíření společenského domu tak, aby byly odstraněny nejenom stavební poruchy, ale aby byl vybudován objekt, který svými parametry bude odpovídat současným standardům. „Rozšířením původní budovy o přístavbu tak má společenský dům k dispozici 2.103 m2 zastavěné plochy, což je o 700 m2 více. Výhodou nového uspořádání hlavního sálu s kapacitou 500 míst je jeho multifunkčnost a adaptabilita. Společenský dům bude disponovat také restaurací a prostory pro zájmovou a spolkovou činnost,“ doplnil Hostinský. „Náklady na rozšíření a rekonstrukci společenského domu dosáhly částky téměř 114 milionů korun a projekt by nebylo možné zrealizovat bez státní dotace ve výši 77,7 mil. Kč,“ uzavřel Hostinský.

Přípravou projektové dokumentace byl pověřen ATELIÉR ARCHITEKTURY, Šuda – Horský a.s., technický dozor a funkci koordinátora BOZP vykonávala společnost V-STAV RK, s.r.o. Stavební práce zajišťovala společnost VCES a.s., která staveniště převzala na začátku října 2017. „V průběhu stavebních prací, které trvaly 20 měsíců, jsme se museli vypořádat s řadou komplikací způsobených špatným stavebním stavem budovy. S nadsázkou řečeno - z původní budovy zůstaly nosné sloupy s vazníky a pár zdí. Vše ostatní bylo postaveno nové včetně střechy, která prošla také kompletní výměnou,“ popsal průběh prací Tomáš Kouba, obchodní manažer společnosti VCES. „Velmi nás potěšila důvěra města Solnice, protože realizace této zakázky pro nás znamenala návrat do místa vzniku naší společnosti,“ uvedl Kouba.

Pro veřejnost se společenský dům otevře již ve čtvrtek 20. června, na kdy je naplánován Den otevřených dveří. A hned o víkendu projde „zátěžovou zkouškou“ v podobě koncertu kapely SLZA a dvou divadelních představení.

Pro další informace, prosím, kontaktujte:

VCES a.s.

Ing. Vladimír Ujec

PR Manager

Tel.: +420 495 091 123, GSM: +420 602 176 163

E-mail: vladimir.ujec@vces.cz

Fotogalerie