Královéhradecký kraj vybuduje v Trutnově poradenské a vzdělávací centrum

22. 8. 2019

Rada Královéhradeckého kraje schválila realizaci projektu Poradenského a vzdělávacího centra Královéhradeckého kraje při pedagogicko-psychologické poradně v Trutnově. V nově zrekonstruovaném objektu internátu lesnické akademie budou sídlit tři organizace, které poskytují poradenskou činnost. Přepokládané náklady projektu jsou bezmála 86 milionů korun. Na pokrytí většiny nákladů kraj využije dotace ministerstva pro místní rozvoj.

„Poradenské služby v oblasti vzdělávání pro děti, žáky i jejich rodiče a také jejich učitele jsou stále potřebnější. Chybí ale dostatečné prostory a moderní zázemí pro jejich poskytování. To se nám v příštích dvou letech podaří vyřešit na Trutnovsku. V bývalém domově mládeže střední lesnické školy vznikne centrum poradenských služeb, a to díky evropské dotaci, kterou se nám podařilo získat. Nyní téměř prázdná budova získá nové využití. Soustředění služeb pedagogicko-psychologické poradny, speciálně poradenského centra i dalšího vzdělávání pedagogů do jednoho místa bude velkým přínosem,“ sdělila náměstkyně hejtmana Martina Berdychová odpovědná za oblast školství.

„V rámci projektu necháme zrekonstruovat celý objekt stávajícího internátu České lesnické akademie Trutnov a nově vybavíme vzniklé odborné pracovny. Stavba bude řešena i pro užívání osobami s omezenou schopností pohybu a v rámci stavebních prací do objektu nainstalujeme osobní výtah. Na pokrytí výdajů počítáme s částkou 86 milionů korun,“ informoval radní pro investice Václav Řehoř.

Královéhradecký kraj uspěl ve výzvě Integrovaného operačního programu (IROP) a získá dotaci ve výši 57,3 milionu korun. Na základě rozhodnutí o poskytnutí dotace, které kraj obdržel, vyhlásí veřejnou zakázku. Fyzická realizace projektu je plánována v příštích dvou letech. V nově zrekonstruovaném objektu budou sídlit tři organizace, a to Pedagogicko-psychologická poradna Královéhradeckého kraje, Speciálně pedagogické centrum Trutnov a Školské zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků.

Napříč Královéhradeckým krajem v současné době poskytuje klientům své služby pět poradenských center, které mají svá pracoviště v Hradci Králové, Náchodě, Rychnově nad Kněžnou, Trutnově a Jičíně. Zajišťují informační, diagnostickou a poradenskou činnost, poskytují odborné speciálně pedagogické a pedagogicko-psychologické služby, preventivě výchovnou péči a napomáhají při volbě vhodného vzdělávání dětí, žáků nebo studentů v přípravě na budoucí povolání.