Královéhradecký kraj rozkvetl vlčími máky, sbírka trvá až do 11. listopadu

5. 11. 2019

V budově krajského úřadu i na dalších místech našeho kraje mohou lidé až do 11. listopadu pořídit kvítek vlčího máku – symbol Dne válečných veteránů. Přispějí tím obecně prospěšné společnosti Paměť národa, která natáčí příběhy válečných veteránů.

Královéhradecký kraj rozkvetl vlčími máky, sbírka trvá až do 11. listopadu

Veřejnou sbírku ke Dni válečných veteránů pořádá nezisková společnost Post Bellum už pátým rokem. Každý, kdo si během sbírkových dní od 1. do 14. listopadu 2019 pořídí symbol tohoto dne – květ vlčího máku, přispěje do sbírky.

„Díky těmto penězům budou dokumentaristé z Paměti národa moci natáčet a uchovávat další vzpomínky válečných veteránů a lidí, kteří bojovali za svobodu a demokracii, a brání ji v zahraničních misích i dnes. Historie je učitelkou života a my musíme zajistit, aby se na příběhy pamětníků nikdy nezapomnělo,“ uvedl hejtman Jiří Štěpán.

Přispět se dá velmi jednoduše on-line přes web www.denveteranu.cz. Nebo na sbírkových místech, kterých loni bylo po celé ČR více než 360 – v kavárnách, knihovnách, obchodech, trafikách, firmách. Kasičku můžete nalézt také v budově Krajského úřadu Královéhradeckého kraje.

Okolo 11. listopadu také v ulicích budou dobrovolníci s kasičkami. Seznam všech sbírkových míst najdete na www.denveteranu.cz. V minulém roce přispěli lidé do sbírky Paměti národarekordní částkou 1 290 406 korun.

Ve veřejně přístupné sbírce Paměti národa je teď uloženo 1300 příběhů lidí se statusem válečného veterána (veteráni z druhé války, účastníci odboje za 2. sv. války a Pražského povstání, partyzáni, účastníci 3. odboje) a další tisíce odbojářů a statečných lidí, kteří se nacismu nebo komunismu postavili, ale tento oficiální vojenský status dosud nemají.

Co je a co dělá Paměť národa

Už bezmála 11 let realizuje Post Bellum spolu s partnery (Českým rozhlasem a Ústavem pro studium totalitních režimů) neziskový dokumentaristický projekt Paměť národa.Ten sbírá autentické výpovědi pamětníků nacistického a komunistického režimu a je dnes největší veřejnosti přístupnou sbírkou těchto příběhů v Evropě. V databázi je přes 10 tis. jmen, téměř 74 tis. fotografií a skoro 33 tis. audio- a video klipů.

Královéhradecký kraj rozkvetl vlčími máky, sbírka trvá až do 11. listopadu

Červený květ vlčího máku vyrůstal na hrobech vojáků, kteří padli v bojích 1. světové války. Květy spatřil vyrůstat z hrobů a zákopů na flanderských bojištích kanadský chirurg, podplukovník John McCrae, vojenský lékař. Protože ošetřoval mnoho zraněných. Mezi umírajícími byl i jeho nejbližší přítel. Lékař napsal rukou na kousek papíru báseň:

„Na polích ve Flandrech divoké máky rostou,

tam mezi kříži, řada za řadou.

Zde ležíme. Nahoře mezi červánky,

je možná slyšet zpívat skřivánky,

zde dole kanóny jen svojí píseň řvou…"