Krajský datový portál zaznamenal další mimořádné úspěchy na evropské úrovni

26. 2. 2024

Datový portál Královéhradeckého kraje získal další dvě významná ocenění. Řadí se tak mezi nejúspěšnější evropské projekty v oblasti inovací ve veřejné správě. Zástupci kraje ocenění převezmou v březnu v nizozemském Maastrichtu a v květnu ve španělské metropoli Barceloně. Portál kraj spustil v roce 2021 na adrese www.datakhk.cz, kde slouží odborné i laické veřejnosti.

„Náš datový portál i celá oblast krajských otevřených dat se zařadily do společnosti nejinspirativnějších inovativních projektů Evropských tvůrců politiky. Oba naše úspěchy jsou výsledkem výjimečné profesionality a pracovního nadšení týmu krajského datového portálu. Užitečná data o kraji, volně dostupná v přehledné formě, jsou cestou, jak může moderní veřejná správa přistupovat k zpřístupňování všech druhů informací,“ zdůraznil první náměstek hejtmana, odpovědný za oblast inovací, investic a informačních technologií Pavel Bulíček.

Evropský institut veřejné správy EIPA ocenil Královéhradecký kraj za otevřená data Certifikátem dobré praxe v evropské soutěži EPSA 2023-24. Jedná se o ocenění za výjimečnou inovaci ve veřejné správě. Soutěž se koná v rámci Evropské unie a Královéhradecký kraj se prosadil v konkurenci 151 projektů.

Projekt Katalog otevřených dat a Datový portál Královéhradeckého kraje Data KHK se také stal jedním z deseti finalistů v kategorii Technologie pro demokracii v prestižní evropské soutěži Innovation in Politics Awards 2024 (Inovace v politice 2024). Zajistil si tím místo v oficiálním Showroomu, kde jsou za celou dobu fungování soutěže (od roku 2017) k nalezení pouze dva české projekty.

Ocenění od Evropského institutu veřejné správy si tým krajského datového portálu převezme během třídenního slavnostního setkání v nizozemském Maastrichtu v březnu 2024. Zde také institut v roce 1981 vznikl jako nezávislá instituce zabývající se vzděláváním a výzkumem v oblasti veřejné správy.

Finále v Barceloně

Další úspěch datového portálu je umístění ve finále soutěže Inovace v politice 2024. O vítězi se rozhodne na slavnostním galavečeru v prostorách Námořního muzea v Barceloně v květnu. Ocenění Inovace v politice uděluje mezinárodní Innovation in Politics Institute.

V rámci slavnostního setkání dostanou všichni finalisté možnost vyměnit si mezi sebou svou dobrou praxi a získat nové kontakty na zástupce politických stran, společností a médií z celé Evropy.

Letošního ročníku se zúčastnilo 334 projektů z 26 evropských států, a to v kategoriích Demokracie, Ochrana klimatu, Technologie pro demokracii, Inovace ve veřejné správě, Sociální soudržnost, Místní rozvoj a Vzdělávání.