Krajské kolo Zlatého oříšku vyhrál devítiletý akordeonista. Hankův dům ve Dvoře Králové tleskal všem odvážným talentům

6. 10. 2016

V neděli 2. října odpoledne proběhlo v sále Hankova domu ve Dvoře Králové již podruhé krajské finále celonárodní talentové soutěže Zlatý oříšek. Celkem 15 nominovaných jedinců či kolektivů se mělo možnost prezentovat před diváky i porotou, a zabojovat tak o Zlatý oříšek, ale i další ceny. Nikdo neodešel s prázdnou.

Krajské kolo Zlatého oříšku vyhrál devítiletý akordeonista. Hankův dům ve Dvoře Králové tleskal všem odvážným talentům

Zaplněný sál Hankova domu ve Dvoře Králové měl možnost zhlédnout osobní prezentaci 13 z 15 nominovaných soutěžících do krajského finále. Porotě však určitě pomohly i připravené medailonky pro případ, že vědomosti či talent nebylo možné předvést přímo na jevišti. Hokejista, curler, lyžařka či přírodovědci tak bojovali nápadem a osobním projevem. Gymnasté naopak svými salty uvolnili v sále Hankova domu napjatou soutěžní atmosféru.

Táňa Šormová, která převzala jako radní Královéhradeckého kraje záštitu nad tímto finále, se ještě před rozdáním cen přiznala, že ani letos nebylo rozhodování poroty jednoduché, ale po loňské krajské premiéře už letos věděla, do čeho jde. Přišlo jí jen škoda, že ačkoliv je v našem kraji hodně talentovaných dětí, tak jejich zájem o tuto soutěž je malý. Určitě se více dětí mohlo zúčastnit základního kola.

Vítězové krajského kola

Hlavní cenu - sochu Zlatého oříšku, finanční odměnu ve výši 10.000 Kč na rozvoj talentu a externí disk získal teprve 9letý Ivan Kříž z Chlumce nad Cidlinou, který vyhrál svoji bezprostředností, přirozeností a samozřejmě úžasnou hrou na akordeon.

Další Zlatý oříšek si odnesla Anna Černická z Provodov-Šonova, která se věnuje závodně alpskému i travnímu lyžování, krasobruslení, porotě ukázala část vystoupení jako mažoretka, ale určitě by před porotou obhájila i své umění hry na flétnu a tvorbu dárků z keramiky. Ráda by se v budoucnu věnovala tanci a lyžování, jejím snem je titul mistryně ČR v travním lyžování.

Mile překvapená byla i další majitelka Zlatého oříšku - Eliška Šebková. Tato 13letá usměvavá sympatická dívka z Dubence, která již chodí na gymnázium, má ráda přírodu - věnuje se včelařství, ve kterém dosahuje výborných výsledků i v celostátních kolech soutěží. Zároveň však organizuje akce pro děti a ráda hraje divadlo. Ve škole ji baví matematika a dějepis a krajského finále se zúčastnila podruhé.

Kromě hlavní ceny - Zlatého oříšku - udělila poroty i další ceny:

Cena radní (uděluje Tána Šormová, cena Královéhradeckého kraje)

- Matěj Kavan (střelec a curler)

Cena pořadatele (uděluje DDM Jednička)

- Filip Karásek (showman, tanečník, hokejista)

Cena Českého rozhlasu Hradec Králové (vítěz bude pozván do vysílání ČRo Hradec Králové)

- Markéta Kupková (nejlepší brankářka - národní házená)

Cena partnera RealTime

- Antonín Ľahučký (streetworkout)

Cena starosty Dvora Králové n. Labem

- Antonín Lahučký (streetworkout)

Celostátní kolo Zlatého oříšku

Iva Rašková, ředitelka Nadačního fondu Zlatý oříšek, na závěr finále uvedla, že nyní již věří, že se vytvořila tradice, která bude pokračovat dál. Zdůraznila, že bez královédvorského DDM Jednička by toto krajské kolo neproběhlo a že rozhodně není automatické, že se v každém kraji pořádá. Připomněla, že do celostátního finále se mohou přihlásit i ti zájemci, kteří krajské kolo propásli.

Foto a text: Sylvie Černotová