VIDEO: Krajská policie dovybavila šest speciálních výslechových místností

24. 10. 2014

Dovybavení speciálních výslechových místností pro zvlášť zranitelné oběti a svědky trestných činů byl jeden z projektů, na kterém se Královéhradecký kraj v rámci prevence kriminality podílel spolu s Ministerstvem vnitra a krajskou policí. Celkové náklady na dovybavení šesti místností byly půl milionu korun, kraj přispěl víc jak šedesáti tisíci.

Krajská policie dovybavila šest speciálních výslechových místností

V porovnání se stomilionovými krajskými projekty je dovybavení výslechových místností akcí malou, ale na druhou stranu má obrovský význam. Letos je to už druhý projekt, na kterém se v rámci prevence kriminality ve spolupráci s Ministerstvem vnitra podílíme a jde nám především o to, zaměřit se na znevýhodněné skupiny dětí a mládeže,“ uvedl ke krajské spolupráci s Policií ČR hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc.

Krajská policie dovybavila šest speciálních výslechových místností
Výhodou takto speciálně vybavených místností je to, že prostředí umožňuje navázání bližšího kontaktu s vyslýchaným. Například vyslýchané dítě přijde do kontaktu pouze s jednou osobou, čímž je minimalizován jeho psychický blok, dříve způsobený přítomností několika osob, které se ze zákona výslechu dítěte účastní. Ty mohou sledovat výslech z vedlejší technické místnosti. „Speciálně vybavená výslechová místnost se vyplatí především při výslechu osob, dětí, které jsou v těžkém stresu a často ani nechtějí zpočátku spolupracovat. Projekt se týkal všech šesti speciálně vybavených místností, které využíváme v rámci Královéhradeckého policie,“ doplňuje ředitel krajské policie Martin Červíček. Za uplynulý rok bylo ve všech takto speciálně vybavených místnostech vyslechnuto 166 dětí.

Nově jsou výslechové místnosti vybaveny mimo jiné audiovizuální monitorovací a prezentační technikou, sadami speciálních látkových figur (rodina – děvče, chlapec, matka, otec a babička s dědou) využívaných při výsleších dětských obětí a svědků a dalšími pomůckami využívanými kriminalisty a psychology.

Fotogalerie