Kraj se podílí na řešení nedostatku kvalifikovaných pracovních sil ve firmách v regionu. Nabírat by se mohlo i v zahraničí

10. 3. 2016

7. března se v sídle Hospodářské komory Královéhradeckého kraje uskutečnilo jednání, jehož tématem byl citelný nedostatek zaměstnanců v technických, zdravotních i zemědělských profesích. Jedním z řešení by mohlo být i zaměstnávání osob ze zahraničí. Systém přijímání zaměstnanců je ale neúměrně zdlouhavý a složitý. Řešení této problematiky předpokládá rozsáhlá jednání, přípravy a spolupráci mezi krajem, firmami i ministerstvy.

Kraj se podílí na řešení nedostatku kvalifikovaných pracovních sil ve firmách v regionu. Nabírat by se mohlo i v zahraničí
I přes zlepšující se ekonomickou situaci ČR se firmy potýkají s nedostatkem kvalifikovaných i nekvalifikovaných zaměstnanců. Nedostatek technických pracovníků je zapříčiněn nízkým počtem vystudovaných a vyučených v oborech jako obráběč, nástrojař, svářeč, řidiči nákladních aut i autobusů, šička, mechanik i kvalifikovaní stavebníci. V našem kraji chybí i zdravotní personál a sezonní pracovníci do zemědělství. Mezi nezaměstnanými v ČR je málo potenciálních pracovníků, kteří by na taková volná místa mohli nastoupit.

Na půdě Hospodářské komory Královéhradeckého kraje se setkali zástupci zainteresovaných stran, kteří probírali všechna úskalí této problematiky. Přijeli zástupci jednotlivých firem, Královéhradeckého i Pardubického kraje, ministerstev a poslanci PČR. Se svými příspěvky vystoupili i představitelé kraje v čele s hejtmanem Lubomírem Francem.

Problém nedostatku pracovních sil samozřejmě dlouhodobě sledujeme, protože si uvědomujeme, že se jedná o reálnou hrozbu v našem regionu i v okolních krajích. Započali jsme proto jednání s cílem najít řešení, díky kterému mohou firmy získat zaměstnance i jiným způsobem,“ řekl hejtman Franc.

Řešením pro firmy v regionu by mohlo být doplnění pracovníků ze zahraničí. Podle průzkumů ve firmách je zájem zejména o pracovní sílu z východu, zejména z Ukrajiny. Firmy mají s těmito najatými pracovníky dobré zkušenosti. Krajská hospodářská komora na základě toho oslovila Tripartitu KHK a došlo také ke spojení s Pardubickým krajem, který má stejný zájem a chce zřídit náborové pracoviště v partnerském městě Užhorod.

Složité téma dále okomentovali například Miloslav Stašek, ředitel odboru ekonomické diplomacie Ministerstva zahraničních věcí, Tomáš Henych, zástupce vedoucího vízového oddělení Ministerstva zahraničních věcí, Štefan Duháň, vedoucí oddělení zahraniční zaměstnanosti Ministerstva práce a sociálních věcí či Ivan Pilný, předseda hospodářského výboru PSP ČR a Martina Berdychová, poslankyně PČR.

V diskuzi se svými připomínkami vystoupili také zástupci firem z Královéhradeckého a Pardubického kraje. Na tomto prvním setkání s firmami byly vytyčeny další cíle, o kterých se bude dále jednat.

Fotogalerie