Kraj se opět hlásí o miliony na dětské obědy

19. 2. 2019

Již potřetí se Královéhradecký kraj zapojí do projektu Obědy do škol. Díky němu získají děti ze sociálně slabých rodin bezplatné stravování ve školních jídelnách.

Ministerstvo práce a sociálních věcí má pro příští školní rok vyčleněných 70 milionů korun, které zajistí dětem ve věku 3–15 let ze sociálně slabých rodin pravidelnou a kvalitní stravu ve školních jídelnách. Školáci získají oběd, předškoláci celodenních stravování.

„Opakovaně říkám, že tohle má smysl. Byla to jedna z prvních věcí, kterou jsem ve své funkci podpořil. Zlepšuje se školní docházka a integrace dříve vyčleňovaných dětí do kolektivu. Děti, kterým nemohou rodiče platit stravování, odcházejí hned po vyučování domů a neúčastní se odpoledních zájmových aktivit a často proto trpí sociálním vyloučením,“ říká hejtman Jiří Štěpán.

Jednotlivé školy nejsou žadateli o dotaci, ale jsou partnery kraje, který zajišťuje veškerou administrativu. Škola pouze sleduje docházku zapojených dětí a počet jimi odebraných obědů. V případě zájmu ze strany školy je nutné se do 25. března přihlásit na mail lfeuchter@kr-kralovehradecky.cz. Následně je potřeba odhadnout počet dětí, které by na obědy zdarma mohly mít nárok. Pokud se škola do projektu zapojí, seznam dětí, které nárok skutečně mají, jí zašle Úřad práce ČR.

„Důležité je, že školy nejsou zatěžovány žádnou další administrativou. Proto apeluji na jejich vedení, aby se k projektu připojily a pomohly nejen znevýhodněným dětem a jejich rodinám, ale i lepšímu fungování sociálních vazeb ve svém okolí. Mrzí mne, že některé školy k projektu přistupují laxně,“ dodává hejtman Štěpán.

V aktuálním školním roce čerpá v kraji tuto pomoc 430 dětí ze 73 školních zařízení. V kraji je zhruba 230 základních škol. Projekt kryje náklady na stravné v plné výši.

Obědy jsou financovány z Fondu evropské pomoci nejchudším osobám (FAED) prostřednictvím Operačního programu potravinové a materiální pomoci. V programovém období 2014–2020 může Česko pro tento účel vyčerpat až 400 milionů korun.