Kraj podporuje myšlenku digitálního vzdělávání

6. 6. 2017

Vzdělávací systém by měl mnohem více využívat moderní technologie. Při včerejším jednání se na tom shodlo vedení Královéhradeckého kraje s ministrem financí Ivanem Pilným, představiteli Univerzity Hradec Králové a zástupci středních škol zaměřených na výuku informačních technologií.

Kraj podporuje myšlenku digitálního vzdělávání

"Dnešní děti už žijí v digitálním světě a jsou zvyklé přijímat informace úplně jiným způsobem, než tomu bylo třeba před dvaceti lety, a tradiční pojetí vyučování je nudí. Na to musíme reagovat, a proto připravujeme pilotní projekt, který by takové změně ve výuce dokázal napomoci," osvětlila smysl jednání náměstkyně hejtmana Martina Berdychová, která je odpovědná za oblast školství.

Digitalizace vzdělávání tedy obnáší nejen práci s žáky a studenty, ale také s jejich pedagogy.

S panem ministrem jsme se shodli na tom, že v Hradci Králové jsou pro digitalizaci ideální podmínky. Působí zde například pedagogická fakulta a fakulta informatiky a managementu a město je protkáno hustou sítí optických kabelů,“ dodala náměstkyně Martina Berdychová.

Nadcházejícím krokem bude inventura toho, čeho se již na tomto poli podařilo dosáhnout na straně škol a dalších zapojených partnerů. Například ředitelé středních škol by měli informovat o své vybavenosti informační technikou i výukovými materiály, které takovou techniku využívají. Univerzitní pracoviště by měla zhodnotit, jaké jsou jejich možnosti při odborné přípravě pedagogů.

Školy jsou dnes již většinou dobře technicky vybavené. Možnosti, které digitální technika poskytuje, jsou ale využity pouze částečně. To by se mělo díky chystanému pilotnímu projektu změnit.

Kraj podporuje myšlenku digitálního vzdělávání

Kraj podporuje myšlenku digitálního vzdělávání