Kraj hodlá od státu převzít 42 kilometrů silnic I. třídy

28. 1. 2020

Krajská silniční síť tvořená komunikacemi II. a III. třídy se rozšíří o části silnic I/11, I/35 a I/36 a to v souvislosti s výstavbou a zprovozněním dálnic D11 a D35. Krajští zastupitelé včera schválili uzavření smluv o smlouvách budoucích darovacích. Dosavadní „jedničky“ přejdou do kategorie silnic II. třídy.

„Jedná se o část dojednaných majetkových převodů mezi státem a naším krajem. Celkově dojde k převodu zhruba 150 kilometrů silnic I. třídy, a to v souvislosti s již realizovanou, probíhající i připravovanou výstavbou dálnic D11 a D35 na území Královéhradeckého kraje. Je to další důkaz toho, že kraj je pro stát důležitým partnerem a pomáhá mu s přípravou strategických dopravních staveb,“ říká první náměstek hejtmana Martin Červíček odpovědný za oblast dopravy a silničního hospodářství.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) daruje Královéhradeckému kraji část silnice I/11 v délce 30 kilometrů, konkrétně část mezi Lovčicemi a mimoúrovňovou křižovatkou Kukleny v Hradci Králové. Darovaný majetek má účetní hodnotu přibližně 100 milionů korun.

Královéhradecký kraj dále převezme necelé tři kilometry silnice I/36 mezi křižovatkou se silnicí I/11 a hranicí s Pardubickým krajem v hodnotě necelých devět milionů korun.

Do majetku kraje přejde i necelých šest kilometrů silnice I/35 od hranice s Pardubickým krajem do Hradce Králové a navazující čtyřproudý úsek této silnice od Nového Hradce Králové po okružní křižovatku Na Kotli (2x 1,5 kilometru). Hodnota tohoto majetku je přes 45 milionů korun.