Kraj chce rozhýbat zablokovanou investici

12. 2. 2020

Nezbytné rekonstrukci mostů na silnici II/305 mezi Albrechticemi nad Orlicí a Týništěm brání nedořešené vlastnické vztahy. Jediný majitel potřebného pozemku již několik let prakticky odmítá komunikovat a brání tak krajské investici v hodnotě 180 milionů korun. Problém již pociťují obyvatelé obcí na levém břehu Orlice, kterým rostou náklady na svoz odpad nebo třeba dovoz stavebního materiálu. Především je ale ohrožena akceschopnost složek integrovaného záchranného systému v těchto lokalitách, a tudíž bezpečnost občanů.

O dalším postupu proto v Týništi jednali první náměstek hejtmana Martin Červíček a ředitel krajské Údržby silnic se starosty dotčených měst a obcí.

„Pokud se přes všechny učiněné ústupky nepodaří dojednat dohodu, připravujeme ve spolupráci s místní samosprávou kroky, které mohou vést až k vyvlastnění pozemku. Považuji to za krajní řešení, ale pokud se jednání s majitelem neposunou z mrtvého bodu, bohužel se mu nevyhneme,“ řekl první náměstek Martin Červíček, který je odpovědný za oblast dopravy a silničního hospodářství.

Náměstek Martin Červíček následně adresoval vedení Týniště nad Orlicí, Borohrádku, Albrechtic nad Orlicí, Žďáru nad Orlicí, Nové Vsi, Holic a Bolehoště dopis, ve kterém shrnul závěry společného jednání a nastínil další postup, který by měl vést k realizaci jedné z klíčových dopravních staveb na území kraje.

„Na přípravě této investice intenzivně pracujeme od roku 2016 a budeme v tom pokračovat. Kdybychom měli majetkově vyřešen poslední pozemek, můžeme mít stavební povolení takříkajíc druhý den. Jsme také připraveni požádat o dotaci z evropských fondů,“ dodal náměstek Martin Červíček.

V případě dalšího odkládání rekonstrukce může dojít k výrazné změně v užívání silnice II/305, což by negativně pocítili nejen místní obyvatelé, ale i mnozí další motoristé.

Fotogalerie