Kraj a pojišťovny jednají u jednoho stolu

7. 6. 2018

Vedení krajského zdravotnictví jednalo se zástupci zdravotních pojišťoven. Jednání se dotklo sítě zdravotnických zařízení na území Královéhradeckého kraje, jejího budoucího vývoje i rámcových smluv mezi pojišťovnami a krajem, jakožto vlastníkem některých zdravotnických zařízení.

Jednání bylo zároveň úvodním setkáním pracovní skupiny, jejímiž členy jsou hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán, náměstek pro zdravotnictví Aleš Cabicar, předseda představenstva Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje Miroslav Procházka, předseda představenstva Fakultní nemocnice Hradec Králové Vladimír Palička a zástupci Oborové zdravotní pojišťovny a Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Chci, aby naše zdravotnická zařízení měla co nejlepší podmínky pro poskytování zdravotní péče, a abychom zajistili odpovídající platové ohodnocení zaměstnancům a lékařskému a nelékařskému personálu a zároveň kvalitní podmínky pro pacienty,“ sdělil hejtman Jiří Štěpán.

Na jeho slova navázal náměstek pro zdravotnictví Aleš Cabicar. „Sestavení tohoto pracovního týmu vnímám jako vstřícný krok ze strany plátců zdravotní péče k zahájení debaty, jak by mohla vypadat síť zdravotnických zařízení v Královéhradeckém kraji a zároveň i to, jaký bude způsob a výše úhrad výkonů v nadcházejícím období. Současně je třeba řešit i personální nedostatečnost v některých oborech poskytování zdravotní péče, a to zejména v příhraničních oblastech kraje,“ informoval náměstek Aleš Cabicar s tím, že debata se dotkla i legislativní úpravy a systému vzdělávání zdravotnického personálu. „Vzájemný konsensus všech zúčastněných stran považuji za jediné možné řešení, jak zajistit dostupnou a kvalitní péči pro všechny občany a odlehčit rozpočtu Královéhradeckého kraje, a tím zmírnit narůstající tendenci plateb, kterým kraj dofinancovává svá zdravotnická zařízení,“ doplnil Cabicar.

V současné době mají nemocnice uzavřeny rámcové smlouvy s pojišťovnami do konce tohoto roku. Královéhradecký kraj je vlastníkem čtyř oblastních nemocnic – v Trutnově, Jičíně, Náchodě a Rychnově nad Kněžnou.