Komise v Královéhradeckém kraji navrhla ocenit devět lokálních výrobků značkou Regionální potravina

26. 6. 2020

Jedenáctý ročník soutěže Regionální potravina pokračuje. V pořadí druhým krajem, kam v letošním roce zavítala hodnotící komise, byl Královéhradecký kraj. O prestižní ocenění se zde ucházelo celkem 116 výrobků od 32 místních výrobců.

Komise v Královéhradeckém kraji navrhla ocenit devět lokálních výrobků značkou Regionální potravina
Výrobky oceněné Cenou hejtmana Královéhradeckého kraje

Hodnotící komise navrhla udělit značku Regionální potravina Královéhradeckého kraje 2020 těmto výrobkům:

Komise v Královéhradeckém kraji navrhla ocenit devět lokálních výrobků značkou Regionální potravina

„Těší nás, že zájem ze strany výrobců a tedy i přihlášených produktů neustále narůstá. Do soutěže se hlásí nejen stávající držitelé, ale také zcela noví producenti, kteří dosud se značkou Regionální potravina neměli zkušenosti. Jejich úspěšnost v tomto ročníku byla velmi výrazná. V devíti kategoriích se umístilo hned šest produktů od nových výrobců. Nejvíce zastoupenou kategorií v soutěži byla kategorie Alkoholické a nealkoholické nápoje. Hodnotitelská komise zde vybírala z 28 vzorků,“ uvedl regionální koordinátor Lukáš Vacek ze společnosti F E S T I N G, s.r.o.

Ocenění Regionální potravina mohou získat pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let. Tato „pečeť kvality“ garantuje, že oceněné potraviny jsou poctivé, čerstvé a pocházejí z lokálních surovin. Výrobky jsou pevně spjaty s daným regionem a často se jedná o krajové speciality.

Nové přírůstky navrhla hodnotitelská komise složená ze zástupců Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

Cena hejtmana Královéhradeckého kraje

K udělení Ceny hejtmana Královéhradeckého kraje soutěže Regionální potravina Královéhradeckého kraje 2020 navrhl předseda Hodnotitelská komise ve spolupráci s ostatními členy následujícítři výrobky:

Komise v Královéhradeckém kraji navrhla ocenit devět lokálních výrobků značkou Regionální potravina

Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 409 produktů od 313 výrobců.

Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na regionalnipotravina.cz.

Fotogalerie