Jičínské muzeum cílí své aktivity na rodiče a jejich malé děti

27. 7. 2018

Do projektu visegrádských grantů, v jehož hledáčku je zaměření expozic a aktivit muzeí na děti ve věku do tří let a jejich rodiče, se v letošním roce zapojilo jičínské muzeum. Přitažlivost muzea zvyšuje forma, kterou oslovuje své návštěvníky. Je doslova hravá. Však se také jičínské muzeum samo označuje jako muzeum hry.

„Expozice i výstavy v muzeu zaměřené na děti jim kromě získání nových znalostí přinesou i spoustu netradičních zážitků,“ říká náměstkyně Martina Berdychová, která je odpovědná za oblast školství a kultury.

Výsledkem projektu bude mezinárodní konference věnovaná tomuto tématu, která se uskuteční na konci září ve Wroclawi. Celý projekt byl podpořen z visegrádských fondů, jeho hlavním předkladatelem (a zároveň hlavním organizátorem zmíněné konference) je Muzeum Pana Tadeusza ve Wroclavi. Partnersky se na projektu kromě jičínského muzea podílí ještě slovenské Múzeum v Kežmarku a maďarské Petöfi Literary Museum v Budapešti.

V polovině července do jičínského muzea zavítali strůjci konference Monika Bronownicka a Aldona Mikucka, aby dojednali podrobnosti projektu. Stejně tak si kolegyně z Polska prohlédly expozice i výstavu Konírna imaginární, o které jsme již informovali.

„Jakkoliv je nynější spolupráce profilována na úzkém tématu, lze očekávat, že v budoucnu by účastníci visegrádského projektu mohli udržovat pracovní vazby a pokusit se i o navázání větší spolupráce,“ doplňuje Michal Babík, ředitel jičínského muzea.

Regionální muzeum a galerie v Jičíně sídlí ve valdštejnském zámku. Nabízí stálou expozici zaměřenou nejen na vývoj a historii města Jičína, ale i širšího regionu Jičínska.

Jičínské muzeum cílí své aktivity na rodiče a jejich malé děti

Jičínské muzeum cílí své aktivity na rodiče a jejich malé děti