Investice firem v kraji výrazně ovlivnila inflace, vysoké ceny energií i narušené dodavatelské řetězce

26. 4. 2024

Kulatý stůl na téma Moderní investiční projekty v Královéhradeckém kraji uspořádalo Sdružení pro zahraniční investice – AFI ve spolupráci s Královéhradeckým krajem a agenturou CzechInvest. Hejtman kraje Martin Červíček společně s vedením AFI i CzechInvestu hovořili se zástupci firem a investorů o klíčových tématech, která významně ovlivňují jejich podnikání.

Investice firem v Královéhradeckém kraji výrazně ovlivnila inflace, vysoké ceny energií i narušené dodavatelské řetězce

Tři desítky zástupců firem a veřejné správy diskutovali na aktuální témata, jako jsou digitalizace a automatizace ve firmách, power management a IT nástroje pro efektivní hospodaření s energiemi či dekarbonizace průmyslu a snižování uhlíkové stopy.

Kamil Blažek, předseda sdružení AFI, představil závěry podnikatelského průzkumu realizovaného mezi firmami napříč ČR. Z průzkumu, který sdružení realizovalo již 3. rokem, mimo jiné vyplynulo, že 75 % firem v Královéhradeckém kraji bylo zasaženo disrupcí dodavatelských řetězců v roce 2023. To je o 20 procentních bodů nad výsledkem za celou ČR. Nadprůměrné procento firem v kraji, konkrétně 92 %, bylo zasaženo vysokou mírou inflace. A více než polovina firem z regionu zvažuje účast na případných zakázkách při obnově Ukrajiny.

Téměř 60 % respondentů v kraji uvedlo, že dostupnost investičních pobídek ovlivňuje rozhodování firem o investicích v Česku. To jen potvrzuje důležitost investičních pobídek, které se týkají úplně stejně zahraničních i tuzemských investorů,“ doplňuje Blažek. Průzkum také ukázal, do kterých oblasti firmy v Královéhradeckém kraji hlavně plánují investovat i s využitím dotačních titulů, jsou to především výstavba či pořízení vlastních obnovitelných zdrojů energie a oblasti energetické náročnosti výrobního procesu.

Martin Červíček, hejtman Královéhradeckého kraje, uvedl: „Současné vedení Královéhradeckého kraje si dobře uvědomuje, že jsou zde klíčová témata v oblasti podpory investic a podnikání a že je potřeba se jim soustavně věnovat. Například tím, že budeme vytvářet podpůrné platformy a možnosti poradenství či osvětu veřejného sektoru a jeho projektů. Konkrétní oblastí je například energetika, kde náš kraj v posledních letech investoval přes 800 milionů korun do úsporných opatření, ať už do zateplení budov, výměny oken, ale i v rámci dalších opatření, která přinesou snížení provozních nákladů kraje a jeho organizací. Jedním z nich je dálkový odečet energií, který přináší efektivnější hospodaření a také umožňuje včas odhalit různé havárie a předejít tak dalším škodám na majetku. Vedle toho připravujeme celou škálu projektů na pořízení fotovoltaiky na naše budovy, což je balík řádově okolo 400 milionů korun. Inovativní jsme i v oblasti práce s otevřenými daty, kdy krajský datový portál Data KHK je oceňován napříč odbornou veřejností. Důležitou je také oblast kyberbezpečnosti, která každým rokem nabírá na větším významu a i zde náš kraj plánuje významné investice a inovace.

Kulatého stolu se zúčastnil také nový generální ředitel agentury CzechInvest Jan Michal, který zmínil, jaké priority si vytyčil pro svou novou roli: „Mým hlavním úkolem bude přispět k tomu, aby byla česká ekonomika postavena na firmách, které bez ohledu na původ vlastníka v Česku nejen vyrábějí, ale zaměřují se také na vědu a výzkum a inovace s vysokou přidanou hodnotou. Jsem rád, že tyto investice získávají v Královéhradeckém kraji na významu, o čemž svědčí i výsledky průzkumu podnikatelského prostředí, který organizovala Asociace pro zahraniční investice (AFI). CzechInvest aktuálně řeší v regionu tři žadatele o investiční pobídku a současně jsem stávajícím investorům nabídl služby na podporu rozšíření a modernizace jejich aktivit. Věřím, že schválená novela zákona o investičních pobídkách, která rozšířila možnost podpory investičních projektů s přínosem pro hospodářský a sociální rozvoj Česka, zároveň zjednoduší a urychlí celý proces, a tak významně pomůže novým investicím v kraji,“ uvedl Jan Michal.

Tématem Energetika & udržitelnost s podtitulem Dekarbonizace průmyslu jako aktuální trend účastníky provedl Martin Dittrich, Business Development Director společnosti Bilfinger Tebodin. Jan Hirš, ředitel pro průmysl 4.0. z T-Business poukázal na přínosy digitalizace a automatizace společností, jako jsou kontrola nákladů, řešení nedostatku pracovníků, kontrola kvality a podpora při ESG reportingu. Na IT řešení pro efektivní hospodaření s energiemi a power management system se zaměřili Miloš Macúch a Petr Vyhnálek z technologické společnosti Altron.

Závěry průzkumu na zlepšení podnikatelského prostředí v Královéhradeckém kraji shrnuje následující přehled:

Výzvy

75 % firem v Královéhradeckém kraji uvedlo, že bylo v předchozích 6ti měsících* zasaženo disrupcí dodavatelských řetězců. V porovnání s celorepublikovým průměrem (55 %) je to o 20 p. b. více.

92 % firem v Královéhradeckém kraji v průzkumu uvedlo, že byly ve stejném období zasaženy vysokou mírou inflace (průměr za celou ČR je 87 %)

58 % firem zvažuje účast na zakázkách při případné obnově Ukrajiny (pro porovnání celorepublikový průměr je 34 %).

Rozvoj investic

75 % firem v kraji souhlasí, že investiční pobídky přispívají rozvoji české ekonomiky.

58 % firem v Královéhradeckém kraji v průzkumu uvedlo, že dostupnost investičních pobídek ovlivňuje rozhodování firmy o investicích v Česku (průměr za ČR je 39 %).

Polovina firem v kraji odpověděla na otázku, jestli plánují v budoucnu další investice v rámci České republiky, „ano“. Celorepublikový průměr odpovědi „ano“ na tuto otázku je 74 %.

58 % respondentů plánuje pro své investice využít dotačních titulů. Tyto tituly podle respondentů budou mířit primárně do výstavby či pořízení vlastních obnovitelných zdrojů energie a oblasti energetické náročnosti výrobního procesu.

Trh práce

50 % firem v Královéhradeckém kraji uvedlo, že se chystají nabírat nové zaměstnance, 33 % se nechystá nabírat ani propouštět a propouštět se chystá 17 % respondentů.

Robotizaci či automatizaci plánuje 58 % společností v kraji, celorepublikový průměr činí 68 %. Respondenti zároveň neočekávají výrazné snižování potřeby zaměstnanců v souvislosti se zaváděním robotizace, automatizace či umělé inteligence.

Jako pozice, které nejvíce firmám v Královéhradeckém kraji chybí, uvádějí z 67 % vyšší technické pozice a z 33 % kvalifikované pracovníky ve výrobě či skladu. 

ESG

58 % firem v kraji plánuje implementovat principy ESG vytvořením ESG strategie s konkrétními cíli, stejné procento firem pak investicemi do vyšší energetické účinnosti nemovitostí. 42 % plánuje zavádět principy cirkulární ekonomiky.

Zlepšení podnikatelského prostředí v Česku

Na otázku, na co by se měla politická reprezentace státu zejména zaměřit, aby zlepšila podnikatelské prostředí v Česku odpověděli představitelé firem v kraji následovně:

  • Digitalizace státní správy (75 %)
  • Rychlejší výstavba infrastruktury (58 %)
  • Reforma vzdělávacího systému (58 %)
  • Zrychlení povolovacích procesů (42 %)

* Průzkum probíhal v létě roku 2023