Hradečtí sociologové začínají výzkum průmyslové zóny

30. 5. 2018

Analýza sociální situace v průmyslové zóně Solnice-Kvasiny a v jejím okolí je cílem projektu, na kterém v těchto dnech začíná pracovat tým z Katedry sociologie Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové. Projekt, který již podpořila Technologická agentura České republiky, byl dnes představen krajskému vedení. Skončit by měl za dva roky.

Projekt reaguje na otázky spojené s expanzí automobilky Škoda Auto na Rychnovsku. Pozitivní dopad na zaměstnanost je provázen rizikovými jevy, jako je pracovní migrace, tlak na dopravní infrastrukturu, snížení bezpečnosti nebo odčerpávání pracovní síly z jiných odvětví.

Popsání socio-demografických jevů je zcela zásadní pro budoucnost. Pro nás jako kraj a pro všechny zainteresované a zúčastněné instituce, budou po ukončení projektu přeložena jasně podložená data pro potencionální budoucí rozhodování. Pokud jsou v rámci území nějaké nevysvětlitelné či palčivé momenty, tak je třeba analyzovat příčinu toho, proč jsou vnímány problematicky, a tedy diskutovány a vnímány jako problematické,“ řekl hejtman Jiří Štěpán.

"Projekt je ukázkou toho, jak humanitní a společenskovědní fakulty mohou přispívat k návrhům řešení palčivých sociálních problémů spojených s ekonomickým růstem konkrétní lokality. Nalezení optimálních veřejných politik a dalších opatření je klíčem k udržitelnému růstu daného území," doplnila děkanka Filozofické fakulty UHK Pavlína Springerová.

Rozpočet celého projektu je pět milionů korun. Skončit má v dubnu roku 2020. Aplikační výzkum doplní Studii rozvoje z roku 2016.

Hradečtí sociologové začínající výzkum průmyslové zóny

Hradečtí sociologové začínající výzkum průmyslové zóny

Hradečtí sociologové začínající výzkum průmyslové zóny

Hradečtí sociologové začínající výzkum průmyslové zóny