Hradecký kraj chce nový tendr na dopravce vyhlásit příští rok

13. 12. 2016

(ČTK) - Královéhradecký kraj plánuje vyhlášení nového miliardového tendru na autobusové dopravce do konce třetího čtvrtletí 2017. Kraj do té doby chce najít právní a poradenskou firmu a také pracovat na podmínkách. Novinářům to řekl náměstek hradeckého hejtmana pro dopravu Martin Červíček.

Kraj podle něj začne hledáním právní a poradenské firmy, souběžně bude pracovat na podmínkách nové soutěže. "Čeká nás například vyřešení otázky týkající se autobusových nádraží v hradeckém kraji a vůbec nastavení toho, jakou úroveň dopravní obslužnosti chceme mít," řekl Červíček.

Náměstek hejtmana také řekl, že vedení kraje bude diskutovat o ceně celého tendru. "Nemyslím si, že by ta cena musela být stejná jako v minulé soutěži, můžeme poptávat i větší dopravní obslužnost, například v souvislosti s rozvojem závodu Škoda Auto v Kvasinách na Rychnovsku," řekl Červíček, který však cenu nové tendru zatím nechtěl ani odhadovat.

Kraj původně vyhlásil šestimiliardový tendr na nové dopravce pro léta 2017 až 2026, antimonopolní úřad však na jaře, zatím nepravomocně, soutěž zrušil. Protože kraj nemohl smlouvy končící k 31. prosinci dopravcům prodloužit, rozhodl se zadat zajištění dotované linkové autobusové dopravy od začátku příštího roku bez otevřené soutěže oslovením dopravců, kteří pro kraj už jezdí. Smlouvy s 12 dopravci na dočasné zajištění autobusové dopravy v kraji od 1. ledna 2017 podepsal kraj v září.

Zdroj: ČTK