Hejtman Jiří Štěpán a radní Královéhradeckého kraje budou jednat se členy vlády

5. 4. 2018

Královéhradecký kraj navštíví v pondělí 9. dubna členové Vlády ČR v čele s premiérem v demisi Andrejem Babišem. Součástí návštěvy bude jednání s radními i prohlídka vytipovaných míst po regionu, které vyžadují aktivní podporu ze strany vlády.

„Královéhradecký kraj je schopný řadu věcí vyřešit sám a také je úspěšně řeší ke spokojenosti většiny obyvatel – začali jsme se stavbou náchodské nemocnice za 1,4 miliardy korun, připravujeme revitalizaci Braunova Betléma u Kuksu, investujeme do oprav silnic II. a III. tříd. V pondělí však chceme jednotlivé ministry důkladně seznámit s takovými problémy, při jejichž řešení se bez pomoci státu neobejdeme a které nejsou v podstatě problémy kraje, ale státu. Chci s členy vlády probrat záležitost Kliniky infekčních nemocí ve Fakultní nemocnici Hradec Králové, která má dopad na celý kraj. Také chci otevřít otázku malšovického fotbalového stadionu, financování infrastruktury regionálního vysokého školství a společného sportoviště pro vysoké školy v Hradci Králové,“ uvedl hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán.

Vládní delegace se v pondělí dopoledne setká s Radou Královéhradeckého kraje, při kterém každý z radních seznámí členy vlády s problematikou své gesce a předá vládním činitelům i doporučení, jak by vedení státu mohlo být nápomocné v řešení regionálních problémů.

„Chci projednat plánovaný rozvoj dopravní infrastruktury na železnicích, dálnicích a silnicích I. tříd v kraji a chci garanci, že nezůstane jen u plánů. Královéhradecký kraj navíc nesouhlasí s aktuálním záměrem dlouhodobé objednávky Ministerstva dopravy ČR na linkách R10 Praha – Hradec Králové – Trutnov a R14 Pardubice – Liberec a chci, aby vláda vnímala, jaké problémy v regionální železniční dopravě svým záměrem způsobí. A chtěl bych také znovu připomenout naši žádost o vyjmutí části dálnice D11 v okolí Hradce Králové ze systému časového zpoplatnění,“ představil náměstek pro dopravu Martin Červíček některá témata, která bude prezentovat členům vlády.

Náměstek pro oblast sociální Vladimír Derner plánuje jednat hlavně o zpoždění v rozhodování o dávkách a příspěvku na péči a velmi nevhodném oddělení této činnosti od sociální práce vykonávané na obcích. Také chce představit dosavadní a předpokládaný vývoj sociálních služeb.

Absence systémové podpory sportu, financování regionálního školství nebo chybějící národní program podpory infrastruktury kulturních zařízení, taková jsou témata náměstkyně pro školství, kulturu a sport Martiny Berdychové, s nimiž chce seznámit vládní delegaci na dopoledním jednání.

„Chybí zákon o cestovním ruchu,“ říká radní pro regionální rozvoj, dotace a cestovní ruch Pavel Hečko, který hodlá vládu seznámit i s problematikou podpory regenerace brownfieldů a také představí program obnovy venkova.

Radní Karel Klíma, do jehož gesce spadá vodní hospodářství, zemědělství a životní prostředí, říká: „Hlavním tématem mé gesce při pondělním programu bude vodní hospodářství a voda v krajině v resortu dvou ministerstev.“

„S ministrem zdravotnictví chci řešit především úbytek lékařů – jak specialistů, tak praktiků – z důvodu odchodu do důchodu, celkový nedostatek zdravotnického personálu v nemocnicích i vzdělávání budoucích lékařů a lékařského personálu,“ nastiňuje základní témata svého programu náměstek pro zdravotnictví Aleš Cabicar.