Hejtman Franc o průmyslové zóně Kvasiny: Bereme na sebe velkou zodpovědnost, kraj bude koordinovat projekty za 3 miliardy korun

26. 3. 2015

Memorandum o spolupráci mezi Královéhradeckým krajem, Českou republikou i Škodou Auto je podepsáno a tím je stvrzeno i další financování rozvoje průmyslové zóny Solnice – Kvasiny. Ta přinese zlepšení dopravní infrastruktury, další investice do zdravotnictví, školství i volnočasových aktivit v regionu. Memorandum mluví o více jak dvacítce projektů za zhruba 3 miliardy korun a bude to právě Královéhradecký kraj, který by měl všechny práce koordinovat.

Hejtman Franc o průmyslové zóně Kvasiny: Bereme na sebe velkou zodpovědnost, kraj bude koordinovat projekty za 3 miliardy korun
S rozvojem zóny se plánuje velké množství projektů. Královéhradecký kraj zde odvede velký kus práce, kdy bude administrovat vše potřebné kolem vzniku nové průmyslové zóny, organizovat investice dotčených měst a obcí a poneseme odpovědnost koordinátora celé investice ve výši téměř tří miliard korun. Vlastní průmyslová zóna pro nás nebude a nemá být výdělečná. Je to pro nás ale jedinečná možnost dalšího zdroje investic do krajských silnic i zdravotnických nebo školských zařízení,“ řekl hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc.

Nyní vznikne pracovní komise, kde budou účastníky zástupci Ministerstva průmyslu a obchodu, CzechInvestu a Královéhradeckého kraje. Tato skupina bude mít za úkol přípravu jednotlivých projektů a pochopitelně budou ke konkrétním akcím přizváni i příslušní zástupci dotčených měst a obcí. „Plánujeme s těmito obcemi a městy podepsat malé memorandum či uzavřít smlouvu o spolupráci, abychom tak zabezpečili co nejrychlejší průběh dalších jednání a připravili dotčené obce na potřebu jejich zodpovědnosti za řádné a rychlé administrování a realizování projektů, na které budou dostávat z různých zdrojů přímé dotace,“ doplnil hejtman Franc.

Vládním usnesením, které souhlasilo s podpisem Memoranda mezi Českou republikou, Královéhradeckým krajem a Škodou Auto, bylo zároveň schváleno i financování všech projektů, které jsou do rozvoje průmyslové zóny zapojeny.

Objem financí, tedy necelých tří miliard má být rozdělen do tří balíků:

Prvním budou financovány projekty, které přímo souvisí s přípravou vlastní průmyslové zóny Královéhradeckého kraje. Zahrnuje proces od výkupů pozemků až po vybavení inženýrskými sítěmi pro budoucí podnikatelské subjekty. Celkové náklady v tomto případě dosahují 731 milionů korun. 578 milionů korun uhradí stát a zbytek, 153 milionů Královéhradecký kraj.

Peníze z druhého balíku jsou na akce nad rámec přípravy průmyslové zóny. Jedná se o projekty z oblasti dopravní infrastruktury, ale i obecní stavby, jako jsou například chodníky v obcích a městech nebo cyklostezky. Financování těchto akcí je zajištěno ze 100 % ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Mezi plánovanými akcemi jsou například obchvaty Častolovic, Rychnova nad Kněžnou, Domašína nebo Solnice.

Třetí balík obsahuje projekty občanské vybavenosti a z oblasti zdravotnictví, školství a volnočasových aktivit. Zde je poměr financování zhruba 90 % ze strany státu, potažmo ze zdrojů ostatních resortů, 10 % ze strany obcí či kraje. Odhadované náklady na tuto oblast jsou asi 790 milionů korun, kde největší položkou je investice 300 milionů na obnovu zdravotnických vybavení do nemocnice v Rychnově nad Kněžnou a v Náchodě. V jejím případě bude poměr financování investice 80 % z ministerstva zdravotnictví, 20 % se podílí Královéhradecký kraj.

Seznam všech projektů najdete v příloze.

Soubory ke stažení