Dobrovolníci si převzali ocenění Zlatá koruna Královéhradeckého kraje

10. 5. 2017

Patnáctka dobrovolníků pracujících s dětmi a mládeží v našem regionu si dnes odpoledne převzala ocenění Zlatá koruna Královéhradeckého kraje. Mnozí z nich se nezištně věnují svému oboru desítky let a za tu dobu pomohli rozvoji stovkám dětí. Hodnotitelská komise letos vybírala z 34 nominovaných dobrovolníků a 15 si dnes převzalo ocenění z rukou náměstkyně hejtmana pro oblast školství, kultury a sportu Martiny Berdychové.

Plaketu Zlaté koruny Královéhradeckého kraje a pamětní list získalo v III. ročníku oceňování patnáct dobrovolníků. Všichni ocenění dostali také jako dárek za jejich dobrovolnickou činnost nové fotoaparáty. Letos bylo přihlášeno 34 účastníků, které mohl nominovat kdokoli tím, že zaslal jejich příběh a popis dobrovolnické práce.

Cením si všech dobrovolníků, kteří s dětmi a mládeží pracují, a to nejen v oblasti sportu, ale i volnočasových aktivit. Díky nim se činnost dětí rozvíjí, sportují, je vyplněn jejich volný čas a díky nim také máme živý venkov i živá města. Všem dobrovolníkům za to patří velký dík,“ řekla náměstkyně hejtmana pro oblast školství, kultury a sportu Martina Berdychová.

Ocenění Zlatá koruna Královéhradeckého kraje získali tito dobrovolníci se svými příběhy:

Marie Čapková – Působí ve Sboru dobrovolných hasičů Sloupno. Mladým hasičům se jako dobrovolnice věnuje 18 let. Připravuje děti se svým manželem na hasičské soutěže, ve kterých mají její svěřenci i republikové úspěchy.

Jana Dobroruková – Působí v Klubu NATURA z.s. Více než 25 let se věnuje vzdělávání (nejen) mládeže v oblasti biologie a ekologie. Pořádá přednášky, exkurze, letní tábory a zahraniční expedice. Podílí se i na přípravě vzdělávacích materiálů pro učitele, populárně naučných knih a informačních panelů naučných stezek.

Dana Haková – Působí v Základní a mateřské škole v Mostku. 15 let vede sportovní a taneční kroužky a pořádá sportovní a umělecké soutěže. Je autorkou, organizátorkou a zároveň režisérkou kulturně společenských pásem pro veřejnost.

Miroslav Hepnar – Působí v TOM KADET Červený Kostelec, který již 40 let vede. Při jeho dobrovolnické činnosti mu „prošlo rukama“ více než 360 dětí a pro mnohé z nich se stal kamarádem, ale i druhým tátou a dědečkem. Děti učí lásce k přírodě, spaní pod širákem, rozdělávat oheň, plavat, potápět se i sjíždět divoké řeky.

Jeroným Holý – Působí v T. J. Sokol Nový Hrádek. Dobrovolnické práci s dětmi a mládeží se věnuje od roku 1960. Založil lyžařský oddíl. Mimo to, že je jeho předsedou, stále ve svých 78 letech celoročně pomáhá při trénování těch nejmenších a stará se o provoz a fungování lyžařského vleku.

Jaroslav Hyvl – Působí v SKP KJUDO Jičín, z.s. Pracuje jako dobrovolný trenér nejmladších žáků od roku 1979. Je trenérem III. třídy, věnuje se tréninkům i soutěžím a organizoval 25 letních táborů. Působí mnoho let jako člen výkonného výboru a je členem pořadatelského týmu při krajských, celostátních a mezinárodních soutěžích.

Jaromír Indruch – Působí v Klubu vodního slalomu z.s. Hradec Králové. V juniorském věku byl reprezentantem ČR. 20 let se ve svém volném čase věnuje práci s dětmi a mládeži. Jeho svěřenci jsou juniorskými reprezentanty a získávají cenné kovy nejen v ČR, ale i na mezinárodních závodech. Jeho odchovancem je olympionik Vítězslav Gebas, který na OH 2016 v Riu obsadil 4. místo.

Lenka Jonášová – Působí v Základní škole v Dobrušce a 15 let věnuje svůj volný čas dětem v zájmových kroužcích – v tanečním, rukodělném a v kroužku mladého zdravotníka. Pravidelně organizuje vystoupení žáků na nejrůznějších společenských akcích a soutěžích. Věnuje se také charitativní činnosti.

Rudolf Kracík – působí v Automodelářském klubu Nová Paka. S dětmi a mládeží pracuje od roku 1970 a je pomocníkem a rádcem začínajícím i pokročilým modelářům. Letos v říjnu se pan Kracík dožije 80 let.

Přemysl Pistora – působí ve středisku Junáka F. Barvíře Třebechovice p. O., z.s. Od roku 2000 se věnuje ve středisku práci s dětmi a mládeží. O roku 2012 je vůdcem střediska. Jeho vynikající organizační práce i pravidelná práce s dětmi pozitivně ovlivňuje celkový rozvoj střediska.

Jiří Reich – Působí v TJ Černožice, z.s. Je zakládajícím členem kanoistického oddílu TJ Černožice (v roce 2016 uplynulo 63 let od založení oddílu). Více než 50 let je vedoucí osobností oddílu, předsedou, trenérem a rozhodčím. Za dobu fungování prošly oddílem desítky dětí, z mnohých se stali vrcholoví sportovci a úspěšní reprezentanti ČR.

Eva Rudolfová – Působí v Gymnastickém oddílu Spartaku Trutnov. Věnuje se trénování dětí a mládeže od roku 1983 (kdy skončila s aktivním závoděním). Její svěřenkyně se staly mistryněmi ČR. Je nejenom trenérkou, ale i rozhodčí.

Miloslav Sršeň - Působí v TJ Sokol Častolovice z.s. 24 let je předsedou tělovýchovné jednoty a aktivním trenérem dětí a mládeže. Organizuje nejrůznější sportovní soutěže od okresních až po republikové a již více než 15 let je předsedou Asociace sportu pro všechny regionu Rychnov nad Kněžnou.

Marcela Svobodová - Působí ve Sboru dobrovolných hasičů Miletín. Od svých patnácti let se věnuje aktivně dětem v oddíle Mladého hasiče. Organizuje a pořádá soutěže pro děti, dětské dny, letní tábory, hasičské soutěže a zapojuje se s dětmi do charitativní činnosti.

Eva Zelinková – Působí v TJ Sokol Stěžery, z.s. Od roku 1985 je hlavní trenérkou basketbalu. Vychovala řadu hráček a hráčů, kteří reprezentují i v extralize. Veškeré soboty a neděle vede mistrovská utkání všech družstev Sokola Stěžery v krajských soutěžích. Vede také kroužek basketbalu při ZŠ Kukleny.

Dobrovolníci si převzali ocenění Zlatá koruna Královéhradeckého kraje

Dobrovolníci si převzali ocenění Zlatá koruna Královéhradeckého kraje

Dobrovolníci si převzali ocenění Zlatá koruna Královéhradeckého kraje

Dobrovolníci si převzali ocenění Zlatá koruna Královéhradeckého kraje

Foto: Dan Lechmann