Dnes začalo krajské kolo soutěže Vesnice roku 2015

13. 5. 2015

Celkem 210 obcí z celé České republiky se přihlásilo do letošního ročníku soutěže Vesnice roku. V Královéhradeckém kraji bude o titul Vesnice roku 2015 soutěžit 17 obcí. V loňském roce jich bylo přihlášeno 33.

Dnes začalo krajské kolo soutěže Vesnice roku 2015

Dnes proběhlo zasedání členů hodnotitelské komise v Královéhradeckém kraji a v měsíci červnu budou jednotlivé obce touto komisí navštíveny a proběhne jejich hodnocení. Předsedkyní hodnotitelské komise je Martina Berdychová, bývalá starostka obce Holovousy, která zvítězila v Královéhradeckém kraji v roce 2013.

Oblíbená soutěž, ve které se venkovské obce snaží o zisk prestižního titulu Vesnice roku, byl zahájen v březnu tohoto roku. Jedná se již o jedenadvacátý ročník.

Organizace soutěže probíhá ve dvou kolech - krajském a celostátním. Všechny přihlášené obce jsou nejprve hodnoceny v krajském kole, do celostátního kola pak postupuje za každý kraj jedna. V rámci celostátního kola jsou vyhodnocena první tři místa. Vítěze zároveň postupuje do soutěže Evropská cena obnovy vesnice.

Přihlášené obce budou hodnoceny v následujících oblastech: koncepční dokumenty, společenský život, aktivity občanů, podnikání, péče o stavební fond a obraz vesnice, občanská vybavenost, inženýrské sítě a úspory energií, péče o veřejná prostranství, přírodní prvky a zeleň v obci, péče o krajinu, připravované záměry a informační technologie obce.

Text: Renata Fodorová

Soubory ke stažení