Delegace z ukrajinské Zakarpatské oblasti navštívila Královéhradecký kraj

30. 12. 2016

Královéhradecký kraj navštívila v prosinci delegace z ukrajinské Zakarpatské oblasti (oblast víceméně shodná s někdejší Podkarpatskou Rusí, která byla součástí ČSR), kterou tvořili zástupci několika obcí. Tuto delegaci doprovázeli i zástupci Regionálního ukrajinského spolku ve východních Čechách se sídlem v Hradci Králové. Za Královéhradecký kraj se jednání účastnil Pavel Hečko, krajský radní zodpovědný za oblast regionálního rozvoje, evropských grantů, dotací a cestovního ruchu, Ivana Tomková z Odboru kancelář hejtmana a Roman Klíma z Odboru regionálního rozvoje, grantů a dotací.

Delegace z ukrajinské Zakarpatské oblasti navštívila Královéhradecký kraj
Nataliya Dotsenko prezentovala jak činnost a poslání Regionálního ukrajinského spolku ve východních Čechách, tak představila Zakarpatskou oblast a témata pro vzájemnou spolupráci. Pan Roman Klíma prezentoval možnosti využití dotačních zdrojů pro spolupráci Královéhradeckého kraje a Zakarpatské oblasti. V následné podnětné diskusi byly upřesněny a konkretizovány oblasti možné spolupráce a jejich financování.

Možné oblasti spolupráce: cestovní ruch, kultura, folklór, historické dědictví, podpora podnikatelského prostředí, vzdělávání a zaměstnanost, přímá partnerská spolupráce obcí apod.

Možné nástroje pro realizaci spolupráce a její financování: Nadnárodní program Interreg Danube, který umožňuje spolupráci v řadě oblastí se subjekty ze západní Ukrajiny, tedy i ze Zakarpatské oblasti, Mezinárodní Visegrádský fond, který rovněž umožňuje spolupráci a partnerství se subjekty z Ukrajiny v rámci tzv. Východního partnerství, přímá podpora kraje – po vzoru aktivit např. Pardubického kraje nebo kraje Vysočina, ESÚS Novum - partnerská spolupráce by mohla být realizována i prostřednictvím Evropského seskupení pro územní spolupráci Novum, které představuje platformu právě pro mezinárodní spolupráci a Královéhradecký kraj je jeho významným členem.

Zástupci Zakarpatské oblasti pozvali delegaci Královéhradeckého kraje na návštěvu jejich regionu, aby bylo možno přímo na místě prezentovat potenciál pro budoucí spolupráci. Návštěva by se měla uskutečnit v květnu 2017.

Pavel Hečko na závěr poděkoval všem účastníkům za přínosné jednání a vyjádřil naději na brzké zahájení oboustranně prospěšné spolupráce, kdy označil tento způsob nadnárodní spolupráce jako jednu z hlavních priorit Královéhradeckého kraje.

Informace o Regionálním ukrajinském spolku ve východních Čechách najdete zde nebo zde.