Brány památek se slavnostně otevřely. Letošní rok bude patřit šlechtickému rodu Harrachů

11. 4. 2023

V sobotu 1. dubna se po zimní pauze otevřely brány památek a začala hlavní návštěvnická sezóna roku 2023. Objektů, které Národní památkový ústav (NPÚ) spravuje, je mnoho, ale to „největší“ slavnostní otevření se odehrálo na státním zámku Hrádek u Nechanic v našem regionu. Nebylo to náhodou.

Brány památek se slavnostně otevřely. Letošní rok bude patřit šlechtickému rodu Harrachů

NPÚ již 13. rokem pořádá projekt Po stopách šlechtických rodů, který věnuje vždy jednomu konkrétnímu rodu a pro návštěvníky připraví řadu přednášek, speciálních akcí, prohlídek a podobně. Pro rok 2023 byli vybráni Harrachové. Tento šlechtický rod vlastnil rozsáhlé území rozkládající se dnes v Královéhradeckém a Libereckém kraji a významně se podepsal na rozvoji zejména podkrkonoší.

Stěžejními památkovými objekty, kde se bude letošní rok věnovaný Harrachům odehrávat, jsou proto zámky Janovice u Rýmařova a Hrádek u Nechanic, který leží v Královéhradeckém kraji kousek od Hradce Králové. Návštěvníci se na Hrádku postaveném v polovině 19. století s cílem napodobit starobylé šlechtické sídlo, mohou těšit na řadu novinek a také zajímavých prohlídek. Samotný Hrádek letos slaví jedno významné výročí, protože je to právě 70 let od otevření zámku pro veřejnost.

Novinky pro návštěvníky

Pod záštitou projektu Harrachové – vznešenost zavazuje vznikla řada zajímavých výstupů: od částečné obnovy zámku Hrádek u Nechanic a kaple zámku Janovice u Rýmařova, přes „Harrachovské“ publikace po rozpohybované obrazy s Harrachovskou tématikou, které budou k vidění v: Mnichově Hradišti, Hrádku u Nechanic, Duchcově, Kuksu, Frýdlantu a Janovic u Rýmařova. Vznikla také nová absolventská vizitka či kreslený „rozrod“ rodu Harrachů. Oba suvenýry mohou návštěvníci zakoupit na pokladnách zámků Hrádek u Nechanic a Janovice u Rýmařova.

Brány památek se slavnostně otevřely. Letošní rok bude patřit šlechtickému rodu Harrachů
Slavnostního zahájení návštěvnícké sezóny a křtu publikace Harrachové: Vznešenost zavazuje se zúčastnila i náměstkyně pro kulturu Martina Berdychová.

Do projektu Harrachové – vznešenost zavazuje se kromě Národního památkového ústavu zapojila také řada subjektů. Pro žáky základních a středních škol je například přichystána výtvarná soutěž Děti památkám, památky dětem. Tyto i mnoho dalších akcí naleznete na stránce projektu v sekci Kalendář akcí. Kalendář akcí je neustále aktualizován. Akce pořádané v Královéhradeckém kraji naleznete v příloze.

Novinky na Hrádku u Nechanic

Harrachy a jejich odkaz bude správa Hrádku připomínat celý rok, a to nejenom speciálními prohlídkami, kulturními akcemi, ale také přednáškami či doplněním expozice o nové a restaurované předměty. Akce je možné sledovat přímo na webových stránkách zámku.

Jedním z hlavních výstupů projektu je obnova vybrané části hostinských pokojů v 1. patře západního křídla zámku – na základě akvarelů a zámecké kroniky zde usilovně probíhá reinstalace těchto místností tak, aby co nejvíce odpovídaly původnímu vybavení zámku z druhé poloviny 19. století. Největší proměnou projde takzvaná půlkruhová ložnice, kde řemeslníci obnoví původní dřevěné obložení stěn. Nové budou v několika místnostech také látkové tapety nebo dřevěné podlahy. Zásadní změnu čeká lovecký pokoj, v němž správa zámku plánuje připomenout posledního a zcela opomíjeného majitele Hrádku Jana Antonína z Harrachu. Obnovené pokoje budou postupně přibývat a na závěr roku vyjde zbrusu nová publikace o Hrádku, jejímž autorem bude hrádecký kastelán Martin Rejman.

Brány památek se slavnostně otevřely. Letošní rok bude patřit šlechtickému rodu Harrachů
Nová kniha o šlechtickém rodu Harrachů.

Nebude to však jediná publikace, která v rámci „Harrachovského“ roku vyjde. Během slavnostního zahájení návštěvnické sezony byla přímo na Hrádku v rytířském salonku pokřtěna obsáhlá publikace Harrachové: Vznešenost zavazuje. Kolektiv tří autorů v ní podrobně zpracoval historii rodu Harrachů v celkem šestnácti kapitolách.

Kdo to byli Harrachové?

Harrachové patřili mezi nejvýznamnější šlechtické rody české historie. Zastávali vysoké posty v církvi, u císařského dvora, v zemské správě, armádě i diplomacii. Byli průkopníky nejen v lyžování, ale také v lesním hospodaření, sklářství, zemědělství a včelařství. Zasloužili se o lepší sociální péči, zapojili se do kulturního dění, byli významnými mecenáši.

Jeho členové se od 17. století prosadili jako vynikající diplomaté a vídeňský dvůr je zpravidla vysoce oceňoval. V druhé čtvrtině 19. století se stále víc přikláněli k českému národnímu obrození, a to zejména za Františka Arnošta a především Jana Nepomuka Harracha, který se zařadil mezi největší vlastence v řadách české aristokracie.

Harrachovské hospodaření mělo vysokou úroveň, nezřídka přinášelo průkopnické činy. Lesní hospodaření, sklářství, zemědělství, včelařství jsou toho dokladem. Jedním z důvodů jejich popularity bylo jejich silné sociální cítění. Reformy provedené Aloisem Tomášem Raimundem, posléze Arnoštem Quidem, Františkem Arnoštem a Janem Nepomukem daleko překračují rámec dobových zvyklostí. Dobré hospodaření umožnilo nejen lepší sociální péči, ale také mecenášství. Dokladem toho je řada kostelů. Harrachové se podíleli na činnosti předních hospodářských a kulturních institucí (různé hospodářské jednoty, Matice česká, Muzeum království Českého, Národní divadlo, Moderní galerie). Zapomínat nesmíme ani na průkopnickou podporu turistiky a lyžování nebo jejich zájem o novinky ve stravování.

Soubory ke stažení

Fotogalerie