V dubnu začne další fáze očkování proti covid-19

9. 3. 2021 Autor: Dan Lechmann

Od dubna bude na území Královéhradeckého kraje působit 11 očkovacích míst, která budou schopná podat až 112 800 dávek vakcíny měsíčně. Základními pilíři očkovací sítě jsou krajské nemocnice, státní Fakultní nemocnice Hradec Králové a soukromá Nemocnice Vrchlabí. Důležitou součástí očkovací sítě budou ale také ordinace více než dvou stovek praktických lékařů.

Cílem očkování proti covid-19 je chránit obyvatele a omezit další šíření nákazy v populaci, stejně jako snížit počet úmrtí a zabránit přetížení zdravotnických zařízení. Je to cesta, jak ochránit rizikové skupiny obyvatelstva, zdravotnické pracovníky a klíčové složky kritické infrastruktury. Jsem ale přesvědčen, že očkování je také prostředkem, jak pozvolna vrátit náš život k normálu. Tedy pomůže nám nejenom zmírnit obavy z onemocnění a jeho průběhu – pokud už se nakazíme –, ale pomůže nám vrátit zážitky, práci a mnohá témata, která zase naplní naše, v posledních měsících vyprázdněné, duše,“ uvedl hejtman Martin Červíček.

V dubnu začne další fáze očkování proti covid-19

Páteřní očkovací síť budou tvořit očkovací místa v nemocnicích a dalších zdravotnických zařízeních (například poliklinika v Jaroměři) a také ordinace praktických lékařů. Kraj původně plánoval zřízení velkých očkovacích center, v rámci efektivního zajištění očkování postačí ale vybudovat pouze jedno očkovací centrum mimo nemocnici, a to v Rychnově nad Kněžnou. V případě nezbytnosti bude připraveno urychlené zřízení očkovacích center v dalších okresech – Jičíně, Trutnově, Náchodě a ve Dvoře Králové nad Labem.

Důležitým aspektem pro další fázi očkování je zapojení praktických lékařů, z nichž někteří už od února očkují ve svých ordinacích. Od 1. března budou jednotlivé ordinace praktiků fungovat jako samostatná očkovací místa. Sdružení praktických lékařů ČR přislíbilo zapojení 215 praktických lékařů z celého kraje, což výrazně zlepší dostupnost očkování a zvýší důvěru lidí v očkování,“ doplnil radní pro zdravotnictví Zdeněk Fink.

V dubnu začne další fáze očkování proti covid-19

Praktičtí lékaři by měsíčně mohli vyočkovat až 50 tisíc dávek vakcíny. Společně s nemocnicemi by kapacita v regionu čítala až 162 800 očkování za měsíc.

Od ledna je v kraji v provozu sedm očkovacích míst, a to v krajských nemocnicích v Jičíně, Trutnově, Náchodě, Dvoře Králové nad Labem a Rychnově nad Kněžnou. Očkuje také Fakultní nemocnici Hradec Králové a soukromá Nemocnice Vrchlabí. Do 8. března se v regionu aplikovalo 46 539 dávek vakcíny. Druhou dávku dostalo 13 601 osob.

V Královéhradeckém kraji v dubnu začne další fáze očkování proti covid-19

Očkovací místa v Královéhradeckém kraji od dubna 2021

Město Očkovací místo Počet dávek měsíčně
Jičín ON Jičín pavilon operačních oborů – chirurgická ambulance (budova G) 12 000
Trutnov ON Trutnov
– přízemí budovy interny (budova D)
– přízemí budovy gynekologie (budova L)
– přízemí budovy onkologie a ortopedie (budova A2)
11 200
Dvůr Králové nad Labem MN Dvůr Králové n. L. multifunkční budova – školicí středisko 4 800 až 7 000
Náchod ON Náchod, přízemí pavilonu K 15 000
Broumov ON Broumov, přízemí hlavní budovy 4 800
Hořice Levitovo centrum následné péče Hořice 3 000
Rychnov nad Kněžnou Společenské centrum Rychnov nad Kněžnou 12 000
Vrchlabí Nemocnice Vrchlabí, hlavní budova nemocnice 7 000
Jaroměř EDUMED Jaroměř, budova polikliniky 6 000
Nový Bydžov Nemocnice Nový Bydžov 4 800
Hradec Králové Fakultní nemocnice HK, pavilon interních oborů 25 200 až 30 000
Celkem páteřní síť 105 800 až 112 800
  Ordinace praktických lékařů 45 000 až 50 000
CELKEM   150 800 až 162 800

Soubory ke stažení