Boj o titul Vesnice roku se rozhořívá naplno

8. 6. 2016

Již v pondělí 13. 6. budou mít zástupci prvních obcí přihlášených do soutěže možnost přesvědčit porotce o tom, že právě jejich vesnice si titul zaslouží nejvíc. V Královéhradeckém kraji se o něj uchází 32 obcí, což je největší počet v rámci celé České republiky.

Soutěž o titul Vesnice roku 2015 začíná

Na každou obec bude mít komise 2 hodiny. Předsedou hodnotitelské komise je Aleš Krátký, starosta obce Sovětice, která zvítězila v Královéhradeckém kraji v roce 2014. Komise je desetičlenná.

Organizace soutěže probíhá ve dvou kolech - krajském a celostátním. Všechny přihlášené obce jsou nejprve hodnoceny v krajském kole, do celostátního kola pak postupuje za každý kraj jedna. V rámci celostátního kola jsou vyhodnocena první tři místa. Vítěze zároveň postupuje do soutěže Evropská cena obnovy vesnice.

Přihlášené obce budou hodnoceny v následujících oblastech: koncepční dokumenty, společenský život, aktivity občanů, podnikání, péče o stavební fond a obraz vesnice, občanská vybavenost, inženýrské sítě a úspory energií, péče o veřejná prostranství, přírodní prvky a zeleň v obci, péče o krajinu, připravované záměry a informační technologie obce.

Obce z Královéhradeckého kraje patří v rámci republiky v této soutěži k nejaktivnějším. Největší účast je zde již počtvrté od vzniku samostatných krajů. V roce 2009 bylo přihlášeno 50 obci, v roce 2011 se přihlásilo 39 obcí a o tři roky později jich soutěžilo 33.

Letos v Královéhradeckém kraji soutěží 32 obcí:

Hradec Králové
Hrádek
Kratonohy
Librantice
Lodín
Petrovice
Stěžery


Jičín
Bukvice
Dobrá Voda u Hořic
Dřevěnice
Vrbice
Žlunice

Náchod
Božanov
Červená Hora
Dolní Radechová
Křinice
Nahořany
Nový Hrádek
Rasošky
Žernov

Rychnov nad Kněžnou
Bačetín
České Meziříčí
Dobřany
Podbřezí
Pohoří
Přepychy

Trutnov
Batňovice
Borovnice
Černý Důl
Havlovice
Rudník
Velký Vřešťov
Zlatá Olešnice

TEXT: Renata Fodorová

Soubory ke stažení