Vzpomínky na 80. léta v Československu

23. 1. 2014 Autor: Pavlína Mazánková

Muzeum východních Čech v Hradci Králové se zapojilo do projektu Dotkni se 20. století!, jehož garantem je Národní muzeum. Tato spolupráce dala vzniknout unikátní celonárodní soutěži zaměřené na listopadové události roku 1989. Soutěž je určena pro děti a mládež základních, středních škol a zájmových organizací.

Cílem vzdělávací aktivity je otevřít při příležitosti 25. výročí listopadu 1989 diskusi o tehdejších listopadových událostech a vést děti a mládež, aby se ptali svých rodičů, prarodičů, přátel a známých, jak prožívali revoluční okamžiky, a zaznamenali nejen jejich vzpomínky, ale také získali jakékoli fotografie, dokumenty či předměty vztahující se k této době, nebo alespoň jejich kopie, a ty přinesli do školy, kde se o nashromážděné informace společně podělí.

Z tohoto shromážděného materiálu dále třída vytvoří školní výstavu, která bude součástí hodnocení její práce, a také 2D nebo 3D virtuální výstavu na webových stránkách dvacatestoleti.eu. Žákům bude v průběhu celé soutěže poskytována metodická pomoc ze strany Muzea východních Čech v Hradci Králové a navíc jim bude zprostředkována beseda s pamětníkem regionu.

Výsledky své práce budou žáci prezentovat na společném setkání všech zúčastněných tříd v Muzeu východních Čech v Hradci Králové, následně dva vítězné týmy představí své projekty na slavnostní tiskové konferenci v Národním památníku na Vítkově v Praze.

Více naleznete na: http://www.muzeumhk.cz/vzpominky-80.html.