Starosta Jičína poděkoval mladíkovi za záchranu lidského života

18. 2. 2014 Autor: Martina Götzová

Život muži, který náhle zkolaboval na ulici 17. listopadu v Jičíně, zachránil patnáctiletý Oleh „Olin“ Telychka se svými kamarády. Díky instrukcím áchranné služby přes telefon se mu podařilo dát staršímu muži tolik potřebnou bezprostřední masáž srdce, díky níž přežil. Za záchranu lidského života poděkoval Olinovi starosta města Jičín Jiří Liška.

Starosta Jičína poděkoval mladíkovi za záchranu lidského života
„V takovéto chvíli se projeví charakter, člověk sám sebe pozná, kdo vlastně je," řekl patnáctiletý Olin, student Masarykovy obchodní akademie v Jičíně, na setkání s jičínským starostou. Ten chtěl chlapci osobně poděkovat za statečnost při nedávné události, kdy mladík zachránil okamžitou reakcí život staršímu muži.

Studenti uslyšeli volání o pomoc ženy, u jejíchž nohou ležel na chodníku zhroucený starší muž. Olin spolu se dvěma kamarády z vedlejší třídy Tomášem Svobodou a Martinem Vrabcem ihned přispěchali na místo. Olin hned začal muži poskytovat první pomoc masáží srdce. "Paní, která pána v poslední chvíli strhla z vozovky, mezitím zavolala záchranku. Já jsem začal masírovat srdce. Po telefonu jsem dostával instrukce zdravotnice záchranné služby. Připadalo mi to jako věčnost, ale záchranka přijela během pár minut a pána si převzala," popisuje situaci mladý zachránce. Podle slov záchranářů by muž zřejmě bez včasné masáže srdce nepřežil.

"Jsem velmi rád, že chlapci dokázali muži kvalifikovaně poskytnout první pomoc. Dnes jsme bohužel často svědky lidské lhostejnosti, nevšímáme si, co se kolem děje. Proto mě těší, že i mladá generace dokáže v této situaci správně a rychle zareagovat,“ pochválil mladé zachránce starosta města Jičín Jiří Liška.

Fotogalerie