Rok krajské vlády: zprovoznění obchvatu České Skalice i zdržení integrace dopravy

10. 11. 2009 Autor: Imrich Dioszegi

Boj s dopady ekonomické krize i zadluženým zdravotnictvím, zprovoznění českoskalického obchvatu i zdržení optimalizace regionální dopravní obslužnosti. To byly zásadní úkoly, které zaměstnávaly vedení Královéhradeckého kraje během prvního roku po svém zvolení. 12. listopadu to bude přesně rok od zvolení levo - středové krajské vlády s převahou sociálních demokratů.

Již v prvním roce se podařilo vedení kraje vyřešit některé problémy, které trápily obyvatele kraje řadu let. „Mezi ně určitě patří dostavba obchvatu České Skalice, který začne za několik dní sloužit řidičům na jednom z nejfrekventovanějších dopravních tahů kraje. Rychlé řešení tohoto vleklého problému považuji za velký úspěch. Bezproblémově jsme rozběhli systém odpouštění zdravotnických poplatků, který slouží všem pacientům v kraji. Podařilo se také najít cestu z dlouhodobě nespravedlivě nastaveného způsobu odměňování středního zdravotnického personálu krajských nemocnic,“ uvedl královéhradecký hejtman Lubomír Franc (ČSSD).

Mezi dílčí neúspěchy patří určitě odložení integrace veřejné autobusové dopravy. Na jednu jízdenku měli cestující v kraji jezdit autobusy i po železnici od začátku letošního září a krajský rozpočet měl ročně ušetřit desítky milionů korun. Kvůli odporu některých dopravních firem se tento systém v kraji rozběhne od června 2010.

Vedle běžných starostí veřejné správy se krajská ekonomika musí potýkat s historickým propadem příjmů, který je dopadem ekonomické krize. Její dopad se naplno projevuje od poloviny letošního roku a s největšími problémy musí krajská pokladna počítat především v průběhu příštího roku. „Současný propad krajských příjmů oproti stejnému období loňského roku činí zhruba 360 milionů korun. V příštím roce musíme počítat s výpadkem kolem 600 milionů korun v porovnání se stavem roku 2008. Vedle toho letos krajskou ekonomiku výrazně zatížilo sanování zadlužených krajských nemocnic. Kraj si nyní navíc musí poradit se závazky – úvěry, leasingem či půjčkami některých krajských obchodních společností – ve výši 3,8 miliardy korun,“ uvedl první náměstek hejtmana Josef Táborský (ČSSD), který odpovídá za oblast krajské ekonomiky.

Během prvního roku krajské vlády se již podařilo například také rozběhnout projekt rodinných pasů, do kterého se přihlásilo již více než 2 tisíce rodin. „Zavedením rodinných pasů chceme přispět k podpoře rodinné politiky kraje. Systém slev pro rodiny s dětmi přinese domácnostem finanční úlevy v jejich rozpočtu a podpoří i turistický ruch v našem regionu. Projekt jsme zahájili letos v červnu a první rodinné pasy kraj začal vydávat v září,“ uvedl druhý náměstek královéhradeckého hejtmana Vladimír Derner (KDU-ČSL).

Královéhradecký kraj vede od 12. listopadu 2008 levo-středová koalice složená ze zástupců ČSSD, KDU-ČSL a SNK-ED, která tvoří krajskou radu. Královéhradecký hejtman Lubomír Franc byl před rokem zvolen jako vůbec první sociálně demokratický hejtman v České republice. Jeho náměstky jsou Josef Táborský (ČSSD), Vladimír Derner (KDU – ČSL) a Helmut Dohnálek (SNK-ED).