Obstrukce jako v parlamentu: krajští zastupitelé odmítli polovinu návrhů

10. 9. 2013

Zahrada pro zařízení pěstounské péče, převod opočenské nemocnice z kraje na město či předání tělocvičny z dětského domova na střední školu: to jsou jen některé z bodů, kterým včera zastupitelé dali červenou. Zastupitelé Královéhradeckého kraje včera historicky vůbec poprvé neschválili téměř polovinu připravených návrhů: stopku dostalo celkem 44 z celkových 91 návrhů. Při hlasování v bodech 50 až 90 se zástupci opozice zdrželi hlasování nebo byli proti.

Řada prospěšných, užitečných a zcela nepolitických kroků kraje, které se týkaly především majetkoprávní oblasti, se kvůli včerejším obstrukcím opozičních zastupitelů zdrží či vůbec neuskuteční.

„Správu kraje, kterou jako nejvyšší orgán vykonává zastupitelstvo, považuji stále především za oblast komunální politiky. V ní jde především o prosazování konkrétních kroků, které mají pomoci, aby se lidem v kraji žilo lépe. Zástupci opozičních stran včera přenesli do krajského zastupitelstva způsob jednání, který lidé neradi vidí v parlamentu a na půdu kraje vůbec nepatří. Destruktivní obstrukce opozice, kvůli kterým neprošly zcela objektivní a nepolitické body, mohou vážně zkomplikovat život zařízením sociálních služeb, školám či městům a obcím,“ řekl královéhradecký hejtman Lubomír Franc.

Zdrží se tak již předjednané převody pozemků pod krajskými silnicemi či majetků středních škol. „Dnes ráno už mi volali z některých obcí, protože kvůli neuskutečněnému převodu majetku zřejmě nestihnou čerpat finanční podporu od státu. Právě majetková oblast, jejíž hlasování včera opozice zablokovala, považuji za nejméně politickou a shoda napříč stranami se dříve pro hlasování v těchto otázkách hledala nejsnáze,“ doplnil Josef Dvořák, krajský radní pro oblast investic a majetku.