Obce se mohou začít hlásit do soutěže Vesnice roku 2012

14. 3. 2012

Již poosmnácté budou obce soutěžit o titul Vesnice roku. Své přihlášky mohou zasílat až do konce letošního dubna. Cílem soutěže je povzbudit obyvatele k aktivní účasti na rozvoji svého domova, ukázat rozmanitost a pestrost vesnic a upozornit širokou veřejnost na význam venkova.

V květnu a červnu budou všechny přihlášené obce hodnoceny v rámci krajských kol. V letních měsících se pak uskuteční vyhlášení krajských vítězů a na počátku záři soutěž uzavře celostátní kolo, jehož výsledky budou zveřejněny v Luhačovicích na dvacátém ročníku Mezinárodního dětského folklorního festivalu Písní a tancem.

Kromě čestných stuh pro tři nejlepší vesnice na národní úrovni budou také oceněni vítězové jednotlivých krajských kol, a to modrou stuhou za společenský život, bílou stuhou za činnost mládeže, zelenou stuhou za péči o zeleň a životní prostředí a oranžovou stuhou za spolupráci obce a zemědělského subjektu. S těmito oceněními je spojen také příslib dotace v rámci programu Podpora obnovy a rozvoje venkova, který má ministerstvo ve své gesci.

Krajské kolo:

Zlatá stuha – za vítězství v krajském kole – 1 mil. Kč

stuhy - modrá, bílá, oranžová) – 600 tis. Kč

stuha zelená – 400 tis. Kč – příslib Ministerstva životního prostředí

Celostátní kolo:

1. místo – 1 mil. Kč (titul „Vesnice roku 2012)

2. místo – 900 tis. Kč

3. místo – 800 tis. Kč

Soubory ke stažení