Krajská energetická skupina nechce průzkum či těžbu plynu na Trutnovsku a Náchodsku

27. 3. 2012 Autor: Pavel Mucha

Jedním z bodů programu jednání Krajské energetické skupiny Královéhradeckého kraje, které se uskutečnilo v pátek 23. března 2012 v prostorách Krajského úřadu Královéhradeckého kraje byla rovněž problematika plynárenství, průzkumu a případné následné těžby břidlicových plynů. Odhad celosvětových zásob těchto plynů je několikanásobně vyšší nežli stávající zásoby zemního plynu. Například odhad pro Polskou republiku je na úrovni cca 400 let.

Samotná těžba břidlicových plynů probíhá za použití chemikálií typu toluen, benzen, kyselina chlorovodíková, písku a značného množství vody. V současné technologii těžby se využívá na jednu těžební věž cca mezi 10.000 - 20.000 m3. Součástí technologie je rovněž výstavba nezbytných usazovacích kalových nádrží. Vymezený povrchový pracovní prostor vrtu zaujímá cca 40.000 m2.

V rámci ČR se odhaduje výskyt rovněž čtyři významnější lokality břidlicového plynu, kde jedna z nich se nalézá v okrese Náchod pod polickou křídovou pánví v CHKO Broumovsko. V případě vydání povolení k průzkumu a následně případná navazující těžba může v budoucnosti natrvalo ohrozit zásoby kvalitní pitné vody, kterou je dnes zásobován nejenom náchodský okres, ale z těchto vodních zdrojů je rovněž zásobováno krajské město Hradec Králové.

Energetická skupina Královéhradeckého kraje k dané problematice jednomyslně konstatovala, že v rámci zpracované a aktualizované Energetické koncepce Královéhradeckého kraje není s využíváním břidlicových plynů v budoucnu uvažováno. Nepovažuje těžbu těchto plynů v současnosti za potřebnou. Nedává doporučení k průzkumu na výskyt této suroviny na území Královéhradeckého kraje. Podporuje Náchodskou deklaraci starostů měst a obcí ze dne 6. 3. 2012 a vyzývá Krajskou politickou reprezentaci k tlaku na politickou reprezentaci státu a vytvoření legislativního rámce, který by průzkumné práce a následné zahájení těžebních prací neumožňoval.