Národní seznam doplnil „fenomén východočeské loutkářství“

14. 12. 2012 Autor: Jiří Hošna

Ministryně kultury Alena Hanáková 7. prosince rozhodla o tom, že do Seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury ČR přibylo nově i východočeské loutkářství. Na zápis ho v únoru letošního roku nominovali hejtmani obou východočeských krajů. Nositeli statku jsou zástupci občanského Sdružení pro podporu tradic východočeského loutkářství. Více informací je možné najít na webu ministerstva kultury.

Se snahou zviditelnit východočeské loutkářství přišel Královéhradecký kraj, který se tento fenomén trvale snaží propagovat. Historicky první prokázaný český loutkář Jan Jiří Brát se totiž narodil ve Studnici u Náchoda a jedno z prvních doložených představení se hrálo už v roce 1697 na Kuksu, kde lázeňské hosty hraběte Šporka bavil kočovný loutkář J. Ch. Neumann.

„Z této tradice dodnes čerpají desítky amatérských loutkových divadel, profesionální Divadlo Drak v Hradci Králové a v Pardubickém kraji na ni úspěšně navazuje nejstarší amatérská přehlídka na světě Loutkářská Chrudim či Muzeum loutkářských kultur v Chrudimi,“ uvedla již dříve královéhradecká radní Lenka Jaklová, iniciátorka zápisu loutkářství na Národní seznam i reprezentativní seznam UNESCO.