Miliony korun z krajských dotací podpořily včelaře v regionu

26. 4. 2012 Autor: Jiří Hošna

Včelaři v regionu si rozdělili v posledních třech letech zhruba pět milionů korun, které jim na dotacích poskytl Královéhradecký kraj. Peníze z krajského rozpočtu jim pomohly mimo jiné s pořízením vybavení, výměnou starých nevyhovujících úlů za nové, pořízením včelstev a rozvojem včelařství. S dotacemi pro včelaře počítá kraj i pro letošní rok, jejich výši bude schvalovat květnové zastupitelstvo.

„Včelaři mohou žádat o dotaci do širšího dotačního programu zaměřeného na podporu drobných chovatelů, pěstitelů a prvovýrobců, který je vyhlašován jednou ročně. Prostřednictvím programu lze získat dotaci například na nákup úlů, příslušenství, technologií či na propagaci a vzdělávání,“ řekl krajský radní Jan Tippner, který je odpovědný za oblast životního prostředí a zemědělství.

Královéhradecký kraj poskytl včelařům v loňském a předloňském roce zhruba po dvou milionech korun, v roce 2009 pak na tyto účely dal necelý milion. Například Český svaz včelařů z České Skalice získal loni 150 tisíc korun na nákup nových úlů a potřeb pro hygienické získávání medu, 128 tisíc putovalo také do Libčan, kde se tamní zemědělské družstvo snaží zkvalitnit produkci svých ovocných sadů pořízením nových úlů a vybavení pro svých zhruba 110 včelstev.

O dotaci mohou žádat zkušení včelaři, její minimální výše činí 35 tisíc korun. Projekt může být rozložen až na 18 měsíců. Při posuzování předložených žádostí kraj vybírá podle finančních zdrojů programu spíše menší počet kvalitních projektů, které obdrží dotaci v požadované výši, namísto plošného ponižování dotací tak, aby se dostalo na všechny.