Krajský projekt přispěl k oslavám 40. výročí pečovatelské služby v Kostelci nad Orlicí

22. 10. 2009 Autor: Milan Šveřepa

Před čtyřiceti lety, na konci léta roku 1969, se do domácností kosteleckých seniorů vydaly první dobrovolné pečovatelky, aby starším lidem pomohly s úklidem, osobní hygienou nebo přípravou jídla. Oslava tohoto výročí se v Kostelci nad Orlicí konala také díky prostředkům z projektu Královéhradeckého kraje.

Před čtyřiceti lety začaly tři dobrovolné pečovatelky poskytovat pomoc šesti seniorům. „Jezdily jsme denně na kolech s vozíkem na nákupy nebo s obědem, praly jsme doma ve vlastních pračkách,“ zavzpomínala na začátky Jaroslava Kopecká, která stála u zrodu pečovatelské služby v okrese Rychnov nad Kněžnou. „Představitelé okresu a měst často poukazovali na to, že je služba zbytečná, že se postará rodina nebo ústavy, nechápali způsob práce v terénu. Neustále na nás chodila udání, že si v pracovní době nakupujeme a jezdíme si po městě,“ připomněla těžké začátky paní Eva Fiedlerová, tehdy okrsková sestra v Kostelci nad Orlicí.

Dnes zajišťuje pečovatelská služba pomoc více než stovce seniorů nejen v jejich domácnostech, ale také v 35 bytech v domě s pečovatelskou službou, a od letošního roku provozuje také Domovinku, která poskytuje celodenní péči o seniory v době, kdy je jejich rodina v zaměstnání.

Součástí oslavy, kterou zahájilo poděkování zakládajícím pracovnicím pečovatelské služby, byla i taneční a pěvecká vystoupení dětí ze základní umělecké školy a z mateřského centra. Zhruba 140 návštěvníků akce mělo rovněž příležitost seznámit se s nabídkou sociálních služeb na Kostelecku. Přestavili se zde pečovatelská služba Kostelec nad Orlicí, Geriatrické centrum v Týništi nad Orlicí, občanská poradna Rychnov nad Kněžnou a další organizace.

Účastníci oslavy se také podělili o své postřehy a náměty k dalšímu rozvoji služeb pro seniory. Výsledky této ankety zpracuje město Kostelec nad Orlicí v rámci svého plánování sociálních služeb. Činnosti spojené s plánování sociálních služeb v Kostelci nad Orlicí jsou zajišťované v rámci krajského projektu Rozvoj dostupnosti a kvality sociálních služeb v Královéhradeckém kraji. Kromě Kostelce nad Orlicí se projektu, který podpořil Evropský sociální fond a státní rozpočet České republiky, účastní dalších pět obcí v Královéhradeckém kraji.