Kraj dává 14,2 milionu korun na integraci sociálně vyloučených

3. 8. 2009 Autor: Imrich Dioszegi

Zhruba 14,2 milionu korun poskytne Královéhradecký kraj na terénní práce, které pomáhají obyvatele ze sociálně vyloučených lokalit začlenit zpět do běžného života, například umožnit jim opět získat zaměstnání a udržet si ho. Finance na podporu projektu kraj získal z Evropského sociálního fondu.

„Dotace je určená na zajištění terénních prací, které pomáhají obyvatelům vyloučených lokalit plně se zapojit do ekonomického, sociálního a kulturního života společnosti, zejména pak umožnit jejich vstup či návrat na trh práce, udržení se na trhu práce nebo umožnit jim přístup ke službám, které návrat na trh práce umožňují,“ řekl Miroslav Uchytil, radní Královéhradeckého kraje pro sociální oblast.

Terénní práce na území Broumovska, Rychnovska a Královéhradecka bude zajišťovat občanské sdružení Romodrom. Kraj mu na tuto činnost poskytne 3,7 milionu korun. Na Jaroměřsku bude práce poskytovat město Jaroměř, na Kostelecku město Kostelec nad Orlicí, na Novobydžovsku město Nový Bydžov a na území Náchodska město Náchod.

Terénní práce spočívají například v tom, že pracovníci jednotlivých organizací pomáhají lidem ohroženým sociálním vyloučením například při jednání na úřadech či při získávání zaměstnání – doprovodí je na pohovor, dohlíží na jejich docházku do zaměstnání. Dále se tito terénní pracovníci snaží zlepšit bytovou a ekonomickou situaci svých klientů – pomáhají jim s nastavením případných splátek či s hospodařením. Podporují je také ve vedení domácnosti, upevňují jejich hygienické návyky, doprovází je k lékaři a pravidelným zdravotním prohlídkám. Snaží se rovněž pomáhat dětem s přípravou do školy a doprovází je do školy; podněcují zájem rodičů o prospěch dětí.