Izraelský velvyslanec ve Velkém Poříčí

29. 11. 2013 Autor: Mgr. Renata Lelková, Střední škola propagační tvorby a Polygrafie Velké Poříčí

Střední školu propagační tvorby a polygrafie Velké Poříčí navštívil nový mimořádný a zplnomocněný velvyslanec Státu Izrael pan Gary Koren. Jeho návštěva souvisela s úspěšnou účastí žáků školy v letošním ročníku projektu CEMACH.

Na jaře letošního roku se mladí výtvarníci z oboru Propagační design z Velkého Poříčí zapojili do soutěže Současný Izrael, která byla jako připomínka obětí holocaustu pořádána v rámci projektu CEMACH 2013 pro studenty českých, slovenských, maďarských a polských středních škol. Soutěžilo se ve třech kategoriích (výtvarné, literární a internetové). Škola z Velkého Poříčí se stala nejúspěšnější školou tohoto ročníku, z deseti předních míst jich v konkurenci 550 žáků středních škol obsadila pět. Letošní maturantka Anežka Chvojková získala ve výtvarné disciplíně této soutěže 2. místo a zároveň velké překvapení – prázdninový zájezd do Izraele.

Cílem návštěvy izraelského velvyslance bylo seznámení se vzdělávacím zařízením, které letos zaznamenalo ve výtvarné disciplíně soutěže CEMACH tak vynikající výsledky. Slavnostní setkání velvyslance se studenty, vedením a pedagogy školy v nově zrekonstruovaném sále a výstavní síni proběhlo ve velmi přátelské atmosféře. Pan velvyslanec se snažil představit současný Izrael a vyvrátit představy mnoha lidí o tom, že se jedná o stát plný teroristů, zbraní, nenávisti a bombardování. Pro studenty bylo obzvlášť cenné, že jeho přednáška probíhala v angličtině.

O svoje dojmy z přednášky se s námi podělila Karolína Špalková, žákyně 4.ročníku oboru Propagační design: „Dozvěděli jsme se mnoho nových informací o tomto mladém a malém státu. Zaujaly nás především možnosti studia a také vědecká a technická vyspělost země, jejíž rozloha je asi taková jako Morava. Mně osobně se díky tomuto setkání otevřel nový pohled na tuto tolik obviňovanou zemi. Pan velvyslanec byl velmi milý a díky jeho angličtině, které bylo dobře rozumět, byla přednáška velkým zážitkem.“

Je samozřejmé, že po letošním úspěchu se žáci poříčské školy zapojí i do dalšího ročníku této kreativní soutěže. Celkem se jich do soutěže CEMACH 2014 již přihlásilo 40.

Fotogalerie