Impuls pro seniory

1. 10. 2013 Autor: Jaroslava Vydarená, Impuls HK

Středisko amatérské kultury Impuls, kulturní zařízení zřizované Královéhradeckým krajem, podporuje umělecké aktivity občanů a snaží se obohatit nabídku aktivního využití volného času. Nabízí své služby a prostory nejen dětem, mládeži a dospělým, ale také seniorům.

Zušlechťování, rozvoj a kultivace osobnosti není pouze výsadou mládí. Být seniorem nemusí zákonitě znamenat, že je člověk postaven do role konzumenta kultury, i když návštěva divadel, koncertů, muzeí či galerií je nesmírně důležitou duševní potravou. Senioři však mohou sami tvořit a získávat tím tolik potřebnou životní energii. Svou aktivní uměleckou tvorbou mohou získávat a zároveň předávat radost, být kreativní pro potěšení své i pro potěšení svého nejbližšího okolí. Kreativita sice neroste přímo úměrně s věkem, ale spousta umělců zraje jako víno, za všechny můžeme jako příklad uvést italského hudebního skladatele Giuseppe Verdiho, který skládal svá nejlepší díla v pozdním věku.

V některých evropských státech, např. ve Švédsku, Holandsku či na Islandu, je zcela běžné, že lidé starší 60 let aktivně pracují v nějakém kulturně či umělecky zaměřeném sdružení. V České republice je to pouze jedno procento. Starší lidé mají dostatek životních a pracovních zkušeností a také velký potenciál uplatnit své zkušenosti ve prospěch celku, předat své „know how“ mladým. Zde se nabízí velká příležitost pro zlepšení mezigeneračních vztahů.

Ve středisku Impuls probíhají pravidelně umělecké vzdělávací kurzy, tvůrčí dílny, semináře, přednášky a další akce zaměřené na uměleckou tvorbu. Aktivní využití volného času nabízí také starším lidem:

  • kurzy kreslení a malby
  • kurzy fotografování 60+
  • sborové zpívání (ženské, mužské i smíšené)
  • seniorské divadlo
  • mezigenerační klub pro seniory a jejich vnoučata (úžasná možnost mezigeneračního setkávání a společných uměleckých a výchovně vzdělávacích aktivit)
  • literární klub
  • taneční akademie 60+

Impuls Hradec Králové má k dispozici prostory, ve kterých je možné jednotlivé činnosti provozovat. Ceny za jednotlivé kurzy a případné další akce se budou odvíjet od počtu přihlášených účastníků (ideální počet je 15 – 20 osob), samozřejmě s přihlédnutím na finanční možnosti seniorů.

Více na www.impulshk.cz.

Fotogalerie