Hejtman ocenil nejlepší handicapované sportovce za rok 2009

19. 4. 2010 Autor: Jiří Hošna

Nejlepším handicapovaným sportovcem za rok 2009 se stal stříbrný diskař z Athén Miroslav Šperk z Hořic. Ocenění mu dnes předal hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc. Spolu se sportovci se dočkali uznání i lidé, kteří významně pomáhali zdravotně postiženým, a přispěli tak k jejich lepšímu začlenění do společnosti. Kraj tyto ceny uděluje od roku 2006.

„Touto cenou chceme poděkovat za vynikající výsledky našich sportovců, kteří i přes svůj handicap dokážou podávat vynikající výkony na soutěžích doma i v zahraničí,“ řekl Miroslav Uchytil, krajský radní pro sociální oblast.

Handicapovaným sportovcem roku se stal Miroslav Šperk z Hořic, kterého nominovala Univerzita Hradec Králové za dlouhodobou účast na sportovních aktivitách. Jeho největším sportovním úspěchem byl zisk stříbrné medaile v hodu diskem na Letních paralympijských hrách v Athénách v roce 2004.

Cenu hejtmana za práci pro zdravotně postižené dostala Jana Štěpánová ze Dvora Králové. Nominoval ji Domov sv. Josefa v Žirči za dlouhodobé dobrovolnické aktivity ve sdružení Královédvorská Arnika. „Lidé se zdravotním postižením pomoc potřebují. Každý, kdo se podílí na práci pro handicapované, má mé velké uznání,“ řekl hejtman Franc.

Ceny Královéhradeckého kraje za rok 2009 handicapovanému sportovci Královéhradeckého kraje:

1. Miroslav Šperk z Hořic – nominován Univerzitou Hradec Králové za dlouhodobou účast na sportovních aktivitách. Jeho největším sportovním úspěchem je zisk stříbrné medaile v hodu diskem na Letních paralympijských hrách v Athénách v roce 2004.

2. Květa Charvátová z Vrchlabí – nominována ředitelem Diakonice ČCE ve Vrchlabí za dlouhodobé aktivity pro sportovce se zdravotním handicapem.

3. Květa Telváková ze Skřivan a Radek Pokorný z Trutnova. Květa Telváková byla nominována Domovem sociálních služeb Skřivany za účast na sportovních aktivitách TJ Slavoj Skřivany s velmi dobrými výsledky. Radek Pokorný byl navržen dvakrát, a to manželi Kábrtovými a manželi Ročkovými za svůj aktivní a dlouhodobý přístup ke sportovnímu dění vozíčkárů, zejména v curlingu.

Ceny hejtmana Královéhradeckého kraje za rok 2009 za práci ve prospěch osob se zdravotním postižením:

1. Jana Štěpánová ze Dvora Králové – nominována Domovem sv. Josefa v Žirči za dlouhodobé dobrovolnické aktivity ve sdružení Královédvorská Arnika.

2. Věra Kašparová z Hradce Králové – nominována TyfloCentrem Hradec Králové za dlouholeté aktivity pro zrakově postižené děti.

3. Eva Fidlerová z Plzně – nominována Městem Kostelec nad Orlicí za dlouhodobou soustavnou činnost na poli vyrovnávání příležitostí pro osoby se zdravotním postižením.

Fotogalerie