Filmaři Královéhradeckého kraje i letos úspěšní

4. 9. 2013 Autor: Jarmila Šlaisová, Impuls HK

V Královéhradeckém kraji se každoročně v květnu koná krajská soutěž amatérských filmů. Autoři soutěží v šesti kategoriích nejen o ceny a postup do celostátní soutěže Český videosalon, ale prestiž jí dodává i udělení Ceny hejtmana Královéhradeckého kraje za nejlepší film soutěže, kterou letos z rukou náměstka hejtmana Otakara Rumla převzal mladý autor, student rychnovského gymnázia Šimon Štefanides za snímek Slepice.

Z krajského kola v Hradci Králové se ze 63 filmů do celostátní soutěže probojovalo předvýběrem 13 snímků. Ve finále tvořily téměř třetinu z celkového počtu 44 snímků, které z osmi postupových kol pořádaných v České republice byly vybrány porotou do hlavní soutěžní kolekce.

Celostátní soutěž amatérské filmové tvorby Český videosalon se konala v červnu v Ústí nad Orlicí. Porota udělila celkem 14 cen a 13 čestných uznání. Z nich autoři, postupující z „našeho“ krajského kola, získali osm cen a jedno čestné uznání. Ze šesti soutěžních kategorií obsadili první místa ve čtyřech, a to v kategorii dokumentů, reportáží, hraných snímků a experimentální tvorby.

Dva snímky mladých autorů Šimona Štefanidese a Alžběty Hlubučkové z Nechanic byly zařazeny do reprezentační kolekce pro „mistrovství světa amatérských filmů“ na soutěž UNICA, která se konala v srpnu v rakouském Fieberbrunu a soutěžily zde filmové kolekce ze 32 zemí. Filmy autorů našeho kraje jsme letos úspěšně prezentovali na festivalu Musaionfilm v Uherském Brodě a byly i součástí vzdělávacího programu k filmové výchově pro pedagogy na semináři v Plzni. Na mezinárodním festivalu v Regensburgu na začátku července získal Ondřej Krejcar z Hradce Králové první cenu za snímek Řemeslo nad umění.

Díky dlouhodobé a systematické práci, která je v našem kraji prostřednictvím Střediska amatérské kultury Impuls Hradec Králové oboru amatérského filmu věnována, patří filmy autorů našeho kraje dlouhodobě k nejlepším v České republice. Svědčí o tom počty filmů přihlašovaných do krajského kola, počty a úroveň oceněných snímků i snímků vybraných do celostátní soutěže, které jsou také důkazem péče, kterou Královéhradecký kraj věnuje podpoře a rozvoji neprofesionálního umění, v neposlední řadě pak i počty ocenění, která za svoje snímky autoři pro Královéhradecký kraj získávají.

Fotogalerie