Derniéra filmu režisérky Daniely Gébové „František Kupka, symfonik barev a malíř kosmu“

25. 11. 2013 Autor: Lucie Hučíková

Královéhradecký kraj systematicky připomíná svého nejslavnějšího rodáka. Například už v roce 2008 uspořádal úspěšné mezinárodní sympozium „František Kupka – Čech, Francouz, Evropan“. Při této příležitosti vznikl i unikátní dokumentární film režisérky Daniely Gébové – „František Kupka, symfonik barev a malíř kosmu“, oceněný v roce 2010 na mezinárodním festivalu filmů o umění Arts&film v Telči v kategorii filmů o výtvarném umění.

„Snímek je svého druhu vůbec prvním filmovým uměleckým dokumentem věnovaným Františku Kupkovi. Film jsme iniciovali v době, kdy česká veřejnost toho o nejslavnějším českém malíři věděla jen minimum. Snad jen to, za kolik se draží jeho obrazy na domácích i světových aukcích," říká autorka námětu, hradecká publicistka a zakladatelka hradeckého Fóra nezávislých žen Lenka Jaklová.

„Daniela Gébová nechtěla zachytit pouze epický příběh jeho života a tvorby. Šlo jí o víc. Pokusila se divákovi ukázat, jak malíř myslel, k čemu dospěl a co ho na jeho cestě umělecké ovlivnilo. Prostřednictvím originální metody morfingu (počítačové animace) nabídla sugestivní vizuální zážitek, během něhož předvedla proměnu Kupkových studií ve finální obraz - zejména v záběrech na jeho stěžejní dílo Dvoubarevnou fugu,“ dodává Jaklová.

Snímek v produkci Královéhradeckého kraje uvedla ČT 2 a už v roce 2008 mu

tleskala pařížská veřejnost. Ukázka byla dokonce i součástí prezentace v Českém olympijském domě v Londýně.

Projekce v Bio-Centralu je poslední veřejnou příležitostí shlédnout tento dokument, jemuž v letošním roce končí licenční smlouva na uvedení Kupkových děl s pařížskou společností ADAGP .

Součástí filmového „Večera s Františkem Kupkou“ bude také výstava „Jiná skutečnost“, jejíž kurátorkou je historička umění Anna Pravdová. Zdařilá geneze Kupkova díla putuje už řadu měsíců po městech, která jsou úzce spojena s umělcem: Praha, Opočno, Vídeň. Na jaře příštího roku bude expozici hostit i francouzké Puteaux, kde František Kupka žil víc než půl století.

Během večera přiblíží průkopníka abstraktního malířství a rodáka z Královéhradeckého kraje v zajímavých souvislostech režisérka Daniela Gébová, publicistka Lenka Jaklová, starosta města Opočna Štěpán Jelínek a ing. architekt Jiří Krejčík.

Soubory ke stažení